2.1.2021 klo 16.00 HIFK FS – MuSa Futsal, Pirkkolan Palloiluhalli

Naisten liigajoukkueen vuosi käynnistyy huikealla kärkikamppailulla Porilaista MuSa Futsalia vastaan lauantaina 2.1. Kyseessä on pistekeskiarvolla laskettuna liigan kaksi parasta joukkuetta, kun MuSa Futsal on pelaamissaan kahdeksassa ottelussa menettänyt vain 2 pistettä, HIFK FS on puolestaan menettänyt 3 pistettä pelaamissaan kuudessa ottelussa.

Päävalmentaja Juha Helanderin johdolla Porilainen MuSa Futsal on viimeisen parin vuoden aikana noussut aivan suomalaisen futsalin terävimpään kärkeen. Kesken päättynellä kaudella 2019-20 Porilaisjoukkue löytyi sarjan kärkipaikalta ja oli hävinnyt pelaamistaan 17 ottelusta vain kolme. Joukkue on jatkanut vahvoja esityksiään kaudella 2020-21 ja ensimmäisen kierroksen rangaistuspotkukilpailussa koettu tappio GFT:tä vastaan on jäänyt toistaiseksi sen ainoaksi pistemenetykseksi.

Hyökkäävästä pelitavastaan tunnettu MuSa Futsal on ollut äärettömän tehokas ja viimeistellyt kahdeksassa pelaamassaan ottelussa huikeat 49 maalia, maalikeskiarvo on siis yli 6,1 maalia ottelua kohden. Hyökkäysorientoituneesta pelitavastaan huolimatta ei sen puolustuspelissäkään ole ollut moitittavaa, sillä ainoastaan Ilves FS ja HIFK FS ovat päästäneet kauden aikana vähemmän maaleja ottelua kohden.

MuSa Futsalin 4-0 muodostelmaan pohjautuvat aktiivinen hyökkäyspeli sopii hyvin sen nopeille ja taitaville pelaajille ja tämä näkyy myös liigan pistetilastoissa. Liigan neljän parhaan pistenaisen joukkoon mahtuu peräti 3 MuSa -pelaajaa; Netta Hannula, Elina Setälä, sekä Jasmin Ylikraka. Joukkueen kapteeni Netta Hannula on iskenyt vakuuttavat 16 maalia ja tarjoillut 9 maalin johtanutta syöttöä ja on 25 pisteellään Liigan pistetilaston kärkipaikalla. Viimeisimpänä MuSan mankeliin joutui sarjanousija FC Halikko, kun Porilaiset hakivat kolme pistettä Salosta vakuuttavalla 0-9 voitolla.

Seuraa heitä MuSa Futsal:

#18 Netta Hannula on luontainen maalintekijä joka kykenee viimeistelemään tehokkaasti molemmilla jaloillaan. Joukkueen kapteeni on iskenyt vakuuttavat 25 pistettä kahdeksassa ottelussa, eikä vahvalle ja nopealle maajoukkuepelaajalle ole löytynyt pysäyttäjää.

#5 Jasmin Ylikraka on liigan parhaimmistoon kuuluvia 1v1 pelaajia ja pisteitä on napsunut kauden aikana tuhoisaan tahtiin, kun seitsemässä pelaamassaan ottelussa Ylikraka on kerännyt tehot 8+8.

HIFK:n liigataival on alkanut niinikään erinomaisesti. Kauden toistaiseksi ainoa tappio tuli marraskuun lopulla ACE:n vieraana Tampereella. Joukkueen puolustuspeli on ollut hyvällä tasolla ja se on päästänyt sarjassa toiseksi vähiten maaleja, keskimäärin 1,5 maalia ottelua kohden. Hyökkäyspelikin on luistanut, ja maaleja on syntynyt 3,5:n keskiarvolla ottelua kohden.

Vaikka kentällä peli onkin kulkenut on joukkueen syyskaudella haasteita riittänyt. Tähtirinnat ovat koronarajoitteista johtuen pelanneet vähiten otteluita liigassa (6), eikä se ole kuukauteen päässyt harjoittelemaan normaalisti Helsingin suljettua liikuntahallien ovet futsalin pääsarjajoukkueilta. Kaupunki kuitenkin hyväksyi vihdoin palloliiton oikaisupyynnön ja niinpä futsaliakin päästään nyt pääkaupunkiseudulla pelaamaan vuoden alusta.

”Onhan tämä ollut poikkeuksellinen kausi varmasti kaikille joukkueille, ei me sillä tavalla mitenkään erityisasemassa olla. Varmasti rajoitukset on kolahtanut meihin aavistuksen muita kovempaa, mutta olemme koko ajan tehneet töitä sen eteen että pysytään kilpailukykyisinä.”

HIFK:n päävalmentaja Ilkka ”Bruno” Somero toteaa syksyn haasteista kysyttäessä. Hän odottaa kuitenkin tulevaa ottelua omien sanojensa mukaan kädet syyhyten.

”MuSa on ollut vakuuttavin joukkue liigassa tähän mennessä ja kyllä kärkijoukkueita vastaan pelaamisessa on aina oma lisälatauksensa. Vaikka pelaamme eri systeemillä on joukkueiden pelitavoissa mielestäni paljon yhtäläisyyksiä ja kiehtoo nähdä kumpi ottaa pelissä komennon itselleen ja kumpi toteuttaa omaa pelitapaansa paremmin. Molemmat joukkueet luottavat aktiiviseen liikkeeseen hyökkäyspelissään ja pyrkivät prässäämään ylhäältä, molemmat joukkueet luovat myös paljon laadukkaita maalipaikkoja. Yksi iso ero löytyykin juuri maalinteossa, sillä meillä on jo kuuden pelin jälkeen 12 eri maalintekijää, kun taas MuSa:lla on muutama äärettömän tehokas pelaaja, mutta maalintekijöitä kaikkiaan vain 6. Me pystytään luomaan maalipaikkoja kaikilta pelipaikoilta ja kykyä viimeistellä löytyy koko rintamalta maalivahdista lähtien, uskon että meitä vastaan on vaikeaa valmistautua pelaamaan. Tästä on varmasti tulossa erittäin vauhdikas ottelu ja jos pystytään pitämään vastustajan kirkkaimmat tähdet kurissa niin meillä on kaikki saumat pitää 3 pistettä Helsingissä.”

HIFK pelasi viimeksi vierasjoukkue MuSa Futsalin tapaan Salossa, kun se haki kolme pistettä voittamalla sarjanousija FC Halikon tahmean alun jälkeen vakuuttavasti numeroin 1-6 (0-1). Tähtirinnoilla on kuuden pelatun ottelun jälkeen 12 eri maalintekijää ja pisteiden valossa onnistumisia on tullut erittäin laajalla rintamalla. Joukkueen pistetilaston kärkisijalla kahdeksalla (3+5) pisteellään on Halikkoa vastaan hatullisen maalisyöttöjä tarjoillut kapteeni Anna-Kaisa Hannuksela.

Tähtirintojen kokoonpanossa nähtäneen jälleen muutoksia, kun se joutuu lähtemään lauantain otteluun ilman toiseksi parasta pistenikkariaan Hanna Halosta, lisäksi kokoonpanosta puuttuu viime ottelussa edukseen esiintyneet Iina AholaNoora Renström, sekä Selma Rantala. Yksi erittäin mielenkiintoinen nimi joukkueen kokoonpanoon on kuitenkin nimetty, kun viime kaudella Vanpassa vain yhden ottelun loukkaantumisen vuoksi pelannut Jenni Huttunen siirtyy tähtirintoihin ja pukee ensimmäistä kertaa HIFK:n pelipaidan ylleen. Lisäksi lievästä polvivammasta johtuen Halikko -pelistä sivussa ollut Dali Meller ja nilkkavamman johdosta kaksi ottelua huilannut Tuula Sirén palaavat jälleen pelaavaan kokoonpanoon.

Sirén edusti Porilaista MuSa Futsalia vuosina 2015-2017 ja vastassa onkin tuttu joukkue ja kourallinen vanhoja pelikavereita. Millä fiiliksillä lähdet lauantain otteluun Tuula?

”Lähden hyvillä fiiliksillä peliin ja odotan tasaista vääntöä tuttua jengiä vastaan. Viimeaikaisista harjoitteluhaasteista huolimatta ollaan treenattu syksy hyvin ja meillä on montaa muuta liigajoukkuetta leveämpi rosteri jota voidaan hyödyntää. Me ollaan ehdottomasti valmiita saalistamaan pisteitä huomisesta matsista.”

Seuraa Heitä HIFK FS:

#2 Anna-Kaisa Hannuksela on löytänyt pistejyvänsä viime otteluissa ja jälki on ollut tuhoisaa. Nähdäänkö lauantaina lisää maalisyöttöjä vai heilutteleeko Hannuksela maaliverkkoja tällä kertaa itse?

#23 Tytti Mikkola on ollut itse varmuus HIFK:n maalilla. Liigan tehokkainta hyökkäävää joukkuetta vastaan Mikkolan huippuotteita tolppien välissä tarvitaan varmasti jälleen.

#18 Jenni Huttunen pelaa ensimmäisen ottelunsa tällä kaudella ja jää nähtäväksi kuinka paljon peliaikaa nuori taituri saa osakseen. Irti päästessään tältä 17-vuotiaalta futsalistalta tullaan kuitenkin kauden aikana näkemään varmasti vahvoja otteita.

 

Huippuottelu pelataan Pirkkolan Palloiluhallissa tyhjille katsomoille, mutta se on nähtävissä osoitteessa https://solidsport.com/futsalliiga. Virittäydy taajuuksille kannustamaan HIFK voittoon!