Viime vuoden puolivälierävastustajat Helsinging IFK ja FTK-Tornio taistelevat paikasta finaaliin, jossa vastaan asettuu voittaja välieräparista MuSaFutsal – Ylöjärven Ilves, häviäjien kohtaloksi jää ratkoa pronssisen mitalin kohtalo. Seuraavaksi vertaillaan joukkueita eri mittareilla ja vastataan kysymykseen; kumpi lähtee suosikkina matkaan?

Puolivälierät

Sekä FTK, että IFK raivasivat tiensä suoraan kahdella voitolla välieriin.
Stadilaiset voittivat KaDy:n vieraissa maalein 3-5 ja kotona jatko-ottelun jälkeen luvuin 3-2. KaDy haastoi tähtirinnat tosissaan molemmissa otteluissa ja johti molempia koitoksia. IFK tuli kuitenkin rinnalle ja ohi kummassakin pelissä ja osoitti luonteenlujuutta tiukassa paikassa.

Torniolaiset murskasivat Ilveksen mitalihaaveet voittamalla vieraissa luvuin 2-4 ja kotonaan 5-2. Ensimmäinen koitos Tampereella oli näistä tasaisempi, mutta meni lopulta selvästi vierailija FTK:lle. Kotiottelussaan myös FTK oli puoliajalla tappioasemassa, mutta hyvin yksipuolisen toisen jakson jälkeen se juhli välieräpaikkaa selvin 5-2 numeroin.

Kummankaan välieräjoukkueen esitys ei puolivälierässä ollut tahraton ja Ilves kärsi erityisesti toisessa ottelussa avainpelaajien loukkaantumisista ja KaDya voi siten pitää vastustajista hieman kovempana. Molemmat raivasivat kuitenkin tiensä välieriin suoraan kahdessa ottelussa FTK:n tehdessä sen suuremmalla marginaalilla runkosarjassa korkeammin sijoittunutta Ilvestä vastaan, joten tästä vertailusta etu niukasti Torniolaisille.

HIFK FS 0 – 1 FTK-Tornio

Runkosarja

Runkosarjassa sijalle #2 sijoittunut HIFK pelasi lähes tahrattoman syyskauden, mutta kevätkausi oli loukkaantumisten ja sairastelujen vaivaamalle Helsinkiläisjoukkueelle vaikeampi. 11 Ottelusta irtosi lopulta vain viisi voittoa, syyskauden kymmentä vastaan. Vahva päätös runkosarjassa, sekä loistava syksy siivitti tähtirinnat kuitenkin historiansa parhaimpaan runkosarjasijoitukseen.

FTK sijoittui runkosarjassa kolmanneksi ja kulki lähes päinvastaisen tien, sillä sen syyskausi oli rikkonainen ja päävalmentaja Maria Lehdon mukaan joukkue pääsi todenteolla työstämään yhteispeliään vasta vuodenvaihteen tienoilla. Tämä näkyikin joukkueen otteissa, sillä se voitti yhdeksän pelaamastaan 11 ottelusta kevätkierroksella, kun syksyllä voittoja tuli vain neljä. Kevätkauden ainoat tappiot se koki MuSaFutsalin, sekä HIFK:n vieraana.

Vakuuttavalla maalierolla ja neljän pisteen erolla kakkossijalle sijoittunut HIFK vie runkosarjasarakkeen nimiinsä, joten piste HIFK:lle.

HIFK FS 1 – 1 FTK-Tornio

Kuntopuntari

Välieriin lähdettäessä molemmat joukkueet ovat kovassa vireessä. HIFK on neljän ottelun voittoputkessa ja syksyllä tuhoa kylvänyt joukkue on parantanut otteitaan jokaisessa pelaamassaan ottelussa, sen edellinen tappio tuli maaliskuun alkupuoliskolla vieraissa Ilvestä vastaan 10-metrin rangaistuspotkuilla.

FTK:n kuntopuntari on vieläkin vakuuttavampi, sillä se on peräti kahdeksan ottelun voittoputkessa ja voittanut 10 edellisestä 11 ottelustaan. Torniolaiset ovat viimeksi hävinneet helmikuun lopulla juurikin välierävastustaja HIFK:lle vieraissa maalein 7-4.

Kuntopuntari on molemmilla joukkueilla vakuuttava, mutta FTK vie tässä sarakkeessa pidemmän korren, joten piste Torniolaisille.

HIFK FS 1 – 2 FTK-Tornio

Keskinäiset kohtaamiset

HIFK on ollut FTK:lle vaikea vastustaja ja seitsemästä kohtaamisesta Torniolaiset ovat poistuneet voittajina vain kertaalleen, tämä tapahtui viime keväänä toisessa puolivälieräottelussa Helsingissä. Tällä kaudella joukkueet ovat luonnollisesti kohdanneet kahdesti, viimeksi HIFK oli kotonaan maalirikkaan koitoksen jälkeen parempi luvuin 7-4 ja lokakuun lopulla se nollasi FTK:n vieraissa voittaen maalein 0-4. Etu tästä kategoriasta selvästi HIFK:lle.

HIFK FS 2 – 2 FTK-Tornio

Pelaajamateriaali

Viimeinen vertailukohde on joukkueiden pelaajamateriaali, josta erojen löytäminen on vaikeaa, sillä kahdesta erittäin taitavasta joukkueesta on kysymys.
Pistetilastoja tarkasteltaessa molemmista joukkueista erottuu yksi ennen muita. HIFK:n Daniela Tjeder oli runkosarjan PPG -tilaston ykkösnimi, kun taas FTK:n Tiia Juntikka voitti runkosarjan pistepörssin. Juntikka oli osallisena 60% joukkueensa maaleista runkosarjassa, mikä kertoo pelaajan merkityksestä joukkueelleen.
Pisteiden valossa HIFK:n kärki on kuitenkin laveampi sillä sekä Hanna Halonen, että kapteeni Anna-Kaisa Hannuksela löytyvät liigan top10 pistetilastosta. IFK:n Tjeder pelasi kuitenkin puolivälierissä vain yhden puoliajan ja tämän pelikunto on arvoitus, kun taas esimerkiksi FTK:n huippupelaaja Emma Heikkilä oli alkukauden sivussa ja on vasta päässyt täyteen pelikuntoon. Molemmilta joukkueilta löytyy myös pistekärkien takaa valtava määrä taitoa ja osaamista joten kenttäpelaajien osalta voitaneen todeta punttien olevan melko tasan, joskin IFK:n loukkantumishuolien myötä FTK:lla on materiaalin leveys kenties pienenä etunaan.

Maalitolppien välissä etu kääntynee kuitenkin taas hieman Helsinkiläisjoukkueelle. FTK:n ykköstorjujan viittaa kantanut Senja Keisu on pelannut vahvan kevään ja edelliseen viiteen otteluun mahtuu peräti kaksi nollapeliä. Keisu on kantanut täyden torjuntavastuun läpi kevään tammikuun ensimmäistä ottelua lukuunottamatta ja leveyttä tälle pelipaikalle on FTK:lla heikohkosti. Nuori Keisu on kuitenkin ollut virhealtis ja ohipelien uhka on todellinen, eikä jalalla pelaaminen kuulu tämän suurimpiin vahvuuksiin, nähtäväksi jää miten vahvaa kevättä pelaava Keisu kantaa välieräpaineet IFK:n myllyssä.
HIFK:n ykkösmaalivahti Tytti Mikkola on pelannut erinomaisen kauden ja liigan aktiivisin jalalla pelaava maalivahti on ollut vahva läpi kauden, mistä osoituksena toiseksi vähiten päästettyjä maaleja runkosarjassa. IFK:n toinen pelaava maalivahti Minja Kolkka on niinikään esiintynyt edukseen ja torjui muunmuassa kaksi kymppimetristä ensimmäisessä puolivälierässa ja oli torjuntavastuussa viimeksi IFK:n voittaessa FTK:n. Torniolaisilla on arsenaalissaan kuitenkin läjäpäin maalintekotaitoa ja myös stadilaisten maalivahtipeli tulee olemaan kovassa testissä.

Selkeää voittajaa on tästä kategoriasta vaikeaa löytää, joten toimitus antaa pisteen molemmille.

HIFK FS 3 – 3 FTK-Tornio

Vertailun voittaja

Lopullinen voittaja nähdään vasta välieräsarjan päätyttyä ja toimitus päätyy ennakkovertailussaan tasatilanteeseen. Yksi antaa enemmän painoarvoa kuntopuntarille, toinen pitkän aikavälin menestykselle ja kolmas keskinäisille kohtaamisille, neljäs uskoo toisen olevan materiaaliltaan vahvempi, jääköön voittajan valitseminen ennakkoon siis lukijan vastuulle. Ainoa varma asia lienee se, että kaksi erittäin kovaa joukkuetta pelaavat finaalipaikasta, jonka ratkominen aloitetaan 16.4 lauantaina Pirkkolan Palloiluhallissa klo 16.00. Tervetuloa seuraamaan Suomalaista huippufutsalia!

Kuva: Kalevi Hämäläinen