Vuoden ensimmäisen tuplaviikonlopun saldoksi jäi kolme pistettä, kun RaiFu kaatui lauantaina selkein luvuin, mutta sunnuntain Punakulta -derby kääntyi vierailija GFT:lle. Raportit molemmista otteluista seuraavassa.

22.1.2022 klo 13.00 HIFK FS – RaiFu, Pirkkolan Palloiluhalli 2-6 (1-3)

IFK:n viikonlopun ensimmäinen ottelu RaiFua vastaan lähti tunnustelevissa merkeissä liikkeelle, mutta ensimmäinen maali nähtiin jo aikaisessa vaiheessa. Vierasjoukkueen Mirena Pihl pelasi napakan rajapotkun maalinedustalle ja pallossa ensimmäisenä oli Tiiu Lehtonen, joka tuikkasi lähietäisyydeltä vieraat 0-1 johtoon ajassa 02:56.
HIFK ei maalista lannistunut vaan ottelun edetessä otti parempaa otetta pelistä ja tasoitusmaali nähtiinkin jo ajassa 04:14, kun Hanna Halonen pelasi syvältä oikealta laidalta namupassin takatolpalle ja Tuula Sirén iski pallon varmasti maaliin.

Kotijoukkueen maalille palannut Tytti Mikkola ja vieraiden maalia vartioinut Eveliina Koskela pitivät alun jälkeen maalinsa pitkään koskemattomana ja kotijoukkueen hienoisesta pallonhallinnasta huolimatta tilanteita nähtiin molemmissa päissä. Jakson loppu oli kuitenkin vieraille synkkä ja HIFK iski kaksi nopeaa osumaa peräjälkeen. Ensin ajassa 17:58 Halosen kulmapotkusta tarjoilema luuppi tavoitti Anna-Kaisa Hannukselan jonka siirto maalille painui vieraiden maaliin Daniela Tjederin luodessa erinomaisen maskin. 18 Sekuntia myöhemmin tärähti uudelleen, kun Hannukselan nosto RaiFu -puolustuksen selustaan tavoitti Tjederin jonka pehmeää haltuunottoa seurasi tarkka viimeistely ohi vastaantulevan Koskelan. Taukoa siirryttiin viettämään kotijoukkueen 3-1 johdossa.

Toisella jaksolla kotijoukkueen maalia siirtyi vartioimaan Minja Kolkka joka saikin heti jakson alkuun reilusti töitä IFK:n pakan ollessa sekaisin ja RaiFu:n luodessa useita maalipaikkoja, kuitenkin ilman täysosumaa. Ajassa 26:05 vieraat saivat kuitenkin jahtaamansa kavennuksen, kun Tiiu Lehtonen ja Ella Mäki pelasivat nopean vastahyökkäyksen kauniisti yhteen ja Lehtonen sai kunnian viimeistellä lähietäisyydeltä Mäen tarjoilusta.
Maalin jälkeen punapaidat pääsivät kuitenkin hyvin takaisin peliin ja johto jälleen tuplaantui ajassa 29:36. Hannukselan ja Hanna Putaalan seinäpeli kulmapotkussa toimi hyvin ja Putaalan terävä laukaus noin kymmenestä metristä painui kimmokkeen kautta maalin vasempaan nurkkaan.

Ottelun viimeiset minuutit olivat värikkäitä ja yhtä pääosaa näytteli hienon ottelun pelannut Selma Rantala, joka pysäytti Raisiolaisten vastahyökkäyksen keltaisen kortin arvoisesti ajassa 35:53. 13 Sekuntia myöhemmin nähtiin kenties illan kaunein osuma, kun Karoliina Krögerin pitkä avaussyöttö tavoitti Selja Laineen hyökkäysalueelta, joka pyörähti irti puolustajastaan ja tarjoili Rantalalle, joka ei erehtynyt vaan viimeisteli tyylikkäästi 5-2 lukemat taululle maalialueen rajan tuntumasta.
RaiFu jahtasi kavennusta lentävää maalivahtia käyttäen, mutta illan viimeinen maali nähtiin vieraiden harmiksi Raisiolaisten päätyyn. Tuula Sirén kruunasi kahden maalin iltansa riistämällä pallon puolustusalueella ja laukoen oikealla jalallaan kaukaa tyhjänä odottavaan maaliin ajassa 38:34. 6-2 Lukemissa juhlittiin myös kotijoukkueen voittoa päätösvihellyksen soidessa.

02:56 0-1 Tiiu Lehtonen (Mirena Pihl)
04:14 1-1 Tuula Sirén (Hanna Halonen)
17:58 2-1 Anna-Kaisa Hannuksela (Hanna Halonen)
18:16 3-1 Daniela Tjeder (Anna-Kaisa Hannuksela)
26:05 3-2 Tiiu Lehtonen (Ella Mäki)
29:36 4-2 Hanna Putaala (Anna-Kaisa Hannuksela)
36:05 5-2 Selma Rantala (Selja Laine)
38:34 6-2 Tuula Sirén

Tähtipelaajat
Hanna Putaala (HIFK FS)
Ella Mäki (RaiFu)

23.1.2022 klo 19.00 HIFK FS – GFT, Pirkkolan Palloiluhalli 1-2 (1-1)

Kauden toisesta Punakulta -derbystä ei tunnetta puuttunut, vaikka tyhjät katsomot eivät oikeutta ottelulle tehneetkään.

Ottelu alkoi tasaisesti ja molemmilla joukkueilla oli haasteita saada peliään avattua prässin alta. Alun vaarallisimmat tilanteet siunaantuivat kotijoukkue HIFK:lle muunmuassa parin kulma- ja hyökkäysalueen vapaapotkun muodossa, mutta täysosumia hyvistä aihioista huolimatta ei punapaidat saaneet tililleen. Vierailijoiden ensimmäinen todellinen maalipaikka nähtiin pelin kuudennella minuutilla kun Maria Mäntylän haasto vasemmalle laidalle puri IFK -puolustajaan, mutta Mikkola torjui vasemman jalan laukauksen ongelmitta.

Jakson puolivälin paikkeilla ottelun hallinta alkoi hienokseltaan kääntyä kotijoukkueelle ja isossa roolissa oli maalivahti Mikkolan nousut hyökkäysalueelle jotka rauhoittivat IFK:n pallollista pelaamista. Todellisia maalipaikkoja ei kuitenkaan saatu aikaan ja GFT kykeni hyvin puolustamaan kotijoukkueen pois maalinedustalta ja keskustasta.
Molempien joukkueiden prässätessä ja puolustaessa hyvin oli ennustettavissa, että tilanteenvaihtojen ja erikoistilanteiden merkitys ottelussa korostuu.

Ajassa 14:18 ennustus kävikin toteen, kun IFK epäonnistui pahasti prässinpurussaan ja Sandra Lind riisti pallon hyökkäysalueella. Nopea tarjoilu maalin edustalle, mistä Sani Isokivijärvellä oli helppo työ siirtää vieraat 0-1 johtoon Lindin syötöstä. Maalia seurasi GFT:n vahva pelillinen vaihe joka jatkui ensimmäisen jakson loppuun saakka, vaikka lähimpänä maalintekoa olikin kotijoukkueen Selma Rantala, joka pääsi laukomaan noin kahdeksasta metristä kertaalleen terävästi vain hieman ohi maalin. Lisäosumia ei ensimmäisellä jaksolla kuitenkaan nähty ja tauolle siirryttiin GFT:n 0-1 johdossa.

Toiselle jaksolle lähdettiin kotijoukkueen komennossa, vaikka GFT:lläkin oli hetkensä. Jakson ensimmäisellä minuutilla vieraiden maalivahti Jenni Niemelä venyi komeasti Mikkolan hankalan kärkkärin tielle ja kolmannella minuutilla IFK:n kaunis hyökkäyskuvio päätyi tolppaan, kun Putaala – Rantala – Laine kolmikko sahasi GFT -puolustuksen palasiksi ja Rantala pääsi yrittämään takatolpalta pienestä kulmasta, kuitenkin tuloksetta. GFT:lläkin oli paikkansa ja muunmuassa Emilia Jokisalon terävä laukaus vapaapotkusta noin 15 metristä viuhui vain hienokseltaan ohi maalin.

Ajassa 25:58 HIFK sai jahtaamansa tasoituksen, joka sekin syntyi vastahyökkäyksestä. Mikkola torjui Isokivijärven laukauksen ja vapautti Halosen kuljetukseen pitkällä heitolla oikeaan laitaan. Halonen vei GFT -puolustajan pahasti vipuun haastaen keskelle ja ampui vasemmalla jalallaan pallon varmasti etunurkkaan lähietäisyydeltä. Tasoituksesta ei kuitenkaan päästy kauaa nauttimaan, kun vajaat kolme minuuttia myöhemmin GFT siirtyi uudelleen johtoon. Mäntylä riisti pallon puolustusalueella ja käynnisti jälleen nopean vastahyökkäykseen, joka pelattiin maalinedustalle Isokivijärvelle. Mikkola sai sormensa Isokivijärven laukauksen tielle, mutta tulinen laukaus painui silti vastustamattomasti kotijoukkueen verkkoon ajassa 28:50.

Takaiskun jälkeen HIFK löi suurempaa vaihdetta silmään ja loi painetta vierailijoiden kenttäpäätyyn ajoittain Mikkolan nousujen kautta ja toisinaan tasanelikoin pelaten. Halosen laukaus reilu minuutti takaiskusta ohitti jo Niemelän, mutta GFT-puolustus selvitti pallon väljemmille vesille maaliviivalta. Punapaitojen rohkea paine avasi myös muutamia vastahyökkäysmahdollisuuksia vierasjoukkueelle, mutta todellista vaaraa ei kotijoukkueen maalille näistä päässyt syntymään.

Ottelun viimeiset 7 minuuttia mentiinkin vauhdilla ja tunnelma oli kentällä lämmin, kuten derbyltä saattoi odottaakin. 34 Minuutin kohdalla Tjeder oli jo avopaikassa, mutta tämä runnottiin kyseenalaisin keinoin parketin pintaan maalialueella ottelun kuitenkin jatkuessa. Vajaa minuutti myöhemmin ja Hannukselan syöttö tavoitti Tjederin jälleen maalialueelta, mutta sallivan tuomarilinjan puitteissa pelannut Lind selvitti tilanteen voimalla.

Ilmassa roikkunut varoituskin nähtiin lopulta ajassa 37:07, kun Rantala sai kovan iskun kasvoihinsa GFT -puolustajan kädestä. IFK nosti aktiivisesti maalivahti Mikkolaa hyökkäyksiin mukaan ja tasoitusta haettiin useammin lentävää maalivahtia hyödyntäen, mutta tuloksetta. Vieraiden maalivahti Niemelä puolustuksensa tukemana selvitti tilanteet hyvin ja GFT taisteli täydet kolme pistettä Pirkkolan parketilla pelatusta Punakulta -derbystä tiukkojen vaiheiden jälkeen luvuin 1-2.

Derbyn jälkeen HIFK:n päävalmentaja Ilkka ”Bruno” Somero oli pettynyt mies:

– Tappio näistä peleistä maistuu tietysti katkeralta. Pystyttiin parantamaan ottelun edetessä ja saatiin toiselle jaksolle korjattua etenkin pallollista pelaamista mikä oli positiivista. Todellinen kärkiottelun vaatima intensiteetti peliin löytyi kuitenkin vasta toisen jakson edetessä ja etenkin näihin koviin peleihin pitää jatkossa olla alusta asti valmiimpi.