27.3.2021 klo 13.00 HIFK FS – GFT 2-4 (1-2)

Pääkaupunkiseudun voimasuhteita mittailtiin runkosarjan päätöskierroksella, kun HIFK ja GFT kohtasivat kauden toisessa Punakulta -derbyssä. Tilanteita riitti molemmissa päissä, mutta GFT:n ruuti oli kotijoukkuetta kuivempaa, joten PK-seudun futsalvaltikka matkasi Espooseen luvuin 2-4.

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä ja vaikka ensiminuuttien ajan paine oli hienoisesti vierasjoukkue GFT:n kenttäpäädyssä, ei aivan huippupaikoille päässyt kumpikaan joukkue. Avausosumaa saatiin odotella reilut seitsemän minuuttia. GFT lähetti hyökkäysalueella nopean rajapotkun maalinedustalle, jossa Kiia Laine oli hereillä HIFK -puolustuksen vielä nukkuessa. Laine täräytti tulisen kudin oikean tolpan juureen ajassa 7:32 lähietäisyydeltä jättäen maalivahti Tytti Mikkolan vaille mahdollisuuksia.

HIFK jatkoi painostamista ja muunmuassa pivotpelaaja Ilona Mikkelä oli haastava pideltävä GFT -puolustukselle ja kotijoukkue loi useita vaarallisia maalipaikkoja Mikkelän kautta, mutta ruuti oli vielä märkää. Sen sijaan GFT:llä piippuun oli ladattu kuivaa ruutia, kun ajassa 10:55 vieraat siirtyivät 0-2 johtoon. Espoolaisten parhaana palkittu Emilia Jokisalo sai pallon reiluun kymmeneen metriin, eikä HIFK -puolustus kyennyt peittämään tämän tulista oikean jalan laukausta, joka painui vastustamattomasti vasempaan alanurkkaan.

Tähtirinnat eivät lannistuneet vaan jatkoivat vieraiden painostamista. Hyvät maalipaikat realisoituivat vihdoin maalin muodossa ajassa 17:50, kun tilanne kavennettiin 1-2:een. Hilla Romppanen tarjoili keskustaan ex GFT -pelaaja Tuula Sirénille, jonka tarkka vasemman jalan nosto löysi tiensä maalin oikeaan ylänurkkaan. Tämä jäi samalla jakson viimeiseksi maaliksi, joten tauolle siirryttiin niukassa 1-2 vierasjohdossa.

Pelin kuva jatkui hyvin ensimmäisen jakson kaltaisena ja punaisten peli pyöri pääosin makoisasti, samalla kun kotijoukkueen hyvä prässipelaaminen teki GFT:n pelinavauksesta haastavaa. Vieraiden vaaralliset yksilöt saatiin myös puolustettua hyvin pois vaara-alueilta ja Rödan pohjapelaajat Karoliina Kröger ja Anna-Kaisa Hannuksela pitivät vieraiden vaaralliset pivotpelaajat hyvin aisoissa. Ajassa 26:58 kotijoukkue joutui kuitenkin jälleen hakemaan palloa omista maaliverkoista. Emilia Jokisalon lähes puolesta kentästä lähtenyt kova laukaus otti pienen kimmokkeen Jenni Talvelasta ja painui maalivahti Mikkolan käsien kautta HIFK -maaliin.

HIFK:lla oli ottelussa parisenkymmentä kulmapotkua ja hyökkäysalueen rajapotkuja tuplasti enemmän mikä kuvasti kotijoukkueen hyvää painetta, mutta muutamia erinomaisia maalipaikkoja lukuunottamatta ei erikoistilanteistakaan kyetty palloa toimittamaan ohi GFT:n maalilla oivallisesti esiintyneen Heidi Tahvanaisen. Tytti Mikkola nousi ottelun edetessä yhä rohkeammin maaliltaan mukaan hyökkäyksiin ja tällaisen nousun päätteeksi nähtiin myös HIFK:n 2-3 kavennusmaali ajassa 34:09. Mikkola pelasi pallon vasempaan laitaan Hanna Putaalalle, joka jatkoi edelleen päätyrajan tuntumaan Jasmine Stubbelle, jonka matala oikean jalan laukaus yllätti Tahvanaisen ja painui etunurkasta sisään.

HIFK jatkoi paineistamista, mutta GFT:n puolustus Tahvanainen viimeisenä linkkinään kesti paineen alla, eikä tasoitusta saatu aikaiseksi. Reilut puoli minuuttia ennen päätössummeria ajassa 39:24 vieraat hyödynsivät vielä Rödan rohkean puolustuspelaamisen, kun Emilia Jokisalon tarkka syöttö löysi Kiia Laineen HIFK -puolustuksen selustasta ja tämä viimeisteli taidolla loppulukemiksi 2-4.

Tappion myötä HIFK sijoittuu runkosarjassa neljänneksi ja on lunastanut historiallisella ensimmäisellä Futsal Liiga -kaudellaan paikan pudotuspeleistä. Puolivälierävastustajaksi asettuu FTK-Tornio, joka vahvan kevätkauden saattelemana nappasi liigan tasaisessa keskikastissa viidennen sijan. Ensimmäinen puolivälieräottelu pelataan kahden viikon kuluttua FTK:n kotikentällä Torniossa ja tarvittaessa seuraavat kaksi osaottelua pelataan HIFK:n kotikentällä Pirkkolassa. Puolivälierät pelataan paras kolmesta menetelmällä.

”Ottelu oli juuri sellainen kuin odotettiinkin. Pystyimme prässäämään GFT:tä melko hyvin läpi ottelun ja oma pallonhallintamme tuotti mukavasti vaarallisia maalipaikkoja. Tiedettiin myös se, että vieraiden taitotaso on niin korkea, ettei virheisiin omassa päädyssä ole varaa ja erityisesti vieraiden ensimmäiset kaksi maalia olisi ehdottomasti pitänyt kyetä puolustamaan hieman paremmin.”

Päävalmentaja Ilkka ”Bruno” Somero tuumi ottelua derbyn jälkimainingeissa. Mitkä ovat päävalmentajan mietteet runkosarjan osalta ja ennakkotunnelmat tuleviin puolivälieriin FTK -Torniota vastaan?

”Tulokasjoukkueelle playoffpaikka ja kotietu on erinomainen tulos, joten olen erittäin tyytyväinen runkosarjan neljänteen sijaan. Olemme kauden aikana menettäneet useita avainpelaajia loukkaantumisten johdosta, mutta muut ovat pystyneet astumaan erinomaisesti esiin ja kantamaan enemmän vastuuta. Pelaajat on tehneet valtavan määrän töitä kauden aikana ja nostaneet HIFK:n yhdeksi mestarisuosikeista. Tappioista huolimatta GFT -ottelu ja Ilves -ottelu viimeisen kolmen viikon aikana osoittivat että pelaajat ovat omaksuneet meidän aktiivisen pelitavan erinomaisesti ja pystymme voittamaan kenet tahansa. FTK on pelannut vahvan kevään ja tiukka ottelupari on varmasti tulossa. Uskon että meiltä löytyy kuitenkin koneesta vielä useampikin vaihde lisää kun ratkaisupelit alkavat.”

Maalit:

7:32 0-1 Kiia Laine (Daniela Tjeder)
10:55 0-2 Emilia Jokisalo (Daniela Tjeder)
17:50 1-2 Tuula Sirén (Hilla Romppanen)
26:58 1-3 Jenni Talvela
34:09 2-3 Jasmine Stubbe (Hanna Putaala)
39:24 2-4 Kiia Laine (Emilia Jokisalo)

Ottelun Tähtipelaajat:

Karoliina Kröger (HIFK FS)
Emilia Jokisalo (GFT)