6.11.2021 klo 13.00 HIFK FS – Ylöjärven Ilves, Pirkkolan Palloiluhalli 3-2 jo. 2-2 (0-0)

Naisten Futsal Liigan viidennen kierroksen käynnistänyt ottelu HIFK FS – Ylöjärven Ilves venyi aina jatko-otteluun saakka, kun kotijoukkue tuli kahdesti tappioasemasta tasoihin ja lopulta ohitse.

Vahvasti kautensa aloittanut IFK oli saada kylmää vettä niskaansa jo ensimmäisellä minuutilla, kun vierailijat pääsivät vastahyökkäykseen kolmella yhtä vastaan, kotijoukkue selvisi tilanteesta kuitenkin säikähdyksellä. Muilta osin ottelun ensimmäiset 12 minuuttia olivat kotijoukkueen hallintaa ja IFK:n vahva prässi teki Ylöjärveläisten hyökkäysten rakentelusta lähes mahdotonta. Viimeisten otteluiden lennokasta hyökkäyspeliään tähtirinnat eivät kuitenkaan saaneet käyntiin ja vaikka palloa pystyttiin ajoittain vaarallisestikin toimittamaan vieraiden kenttäpäätyyn tuntui pallo pomppivan tavallista rauhattomammin punapaitaisten pelaajien jaloissa ja hyviä maalipaikkoja nähtiin vain harvoja. Toisaalta vierasjoukkue oli tullut otteluun sisuuntuneena ja liigan isokokoisin joukkue hyödynsi fyysisyyttään puolustamalla voimakkaasti omaa aluettaan.

IFK:n hallinta alkoi laantua ensimmäisen jakson vanhetessa ja Ylöjärveläiset pääsivät iskemään entistä parempiin vastahyökkäyksiin. Lähimpänä maalintekoa YIlves kävi reilun 13 minuutin pelin jälkeen, kun maalivahti Saara Viitanen torjui ja lähetti Emmi Rauhalan nopeaan vastahyökkäykseen. Tämä päätti oman kuljetuksensa terävään vasemman jalan laukaukseen vajaasta kymmenestä metristä, joka kotijoukkueen onneksi päätyi vain Tytti Mikkolan vartioiman maalin vasempaan pystypuuhun. Vaikka ottelua käytiin edelleen hieman enemmän vieraiden kenttäpäädyssä, avautui paremmat maalipaikat silti Ylöjärveläisille.

Ottelun 16 minuutilla vieraiden rajapotkukuvio oli tuottaa tulosta, mutta Heidi Linjamaan laukaus viuhui oikealta ohi. IFK:n yksi parhaista maalintekotilanteista nähtiin minuuttia myöhemmin, kun Hanna Halosen vasemman jalan laukaus kaukaa oli yllättää Viitasen, mutta tämä kerkesi juuri ja juuri venyttämään vasemman jalkansa Halosen laukauksen tielle. Kotijoukkueen haparointi hyökkäyspäässä oli kostautua pariinkin otteeseen, kun YIlves pääsi jakson lopulla useampaankin ylivoimahyökkäykseen. Lähimpänä maalintekoa se oli 19 minuutilla, kun Riia Seppälä riisti pallon keskialueella ja vieraat pääsivät osittaiseen 3v1 -hyökkäykseen. Seppälä päätti kokeilla omaa laukaustaan oikeaan alanurkkaan, jonka Tytti Mikkola torjui kuitenkin komeasti jalallaan. Jakson loppuun saatiin vielä kaksi tilastomerkintää, kun fyysisesti puolustanut vierasjoukkue joutui rikkomaan keltaisen kortin arvoisesti pariinkin otteeseen. Korttien lisäksi ei tilastomerkintöjä ensimmäiseltä jaksolta, joten tauolle siirryttiin 0-0 tilanteessa.

Toisen jakson alku oli vauhdikasta molempien joukkueiden hyökätessä melko nopeasti. Vaarallisemmat maalipaikat avautuivat IFK:lle ja todella lähellä maalintekoa käytiin kahden minuutin kohdalla. Halonen & Tjeder -kaksikko sahasi nopean vastahyökkäyksen päätteeksi pallon maalinedustalle, josta Daniela Tjeder ei aivan saanut ohjattua palloa vierasjoukkueen maaliin. Kotijoukkue sai muutamia kelvollisia maalipaikkoja, joista muunmuassa Karoliina Kröger, Iina Ahola ja Hilla Romppanen saivat maistiaisia, mutta Saara Viitanen vieraiden maalilla selvitti tilanteet hyvin. Neljän minuutin kohdalla myös YIlves loi hyvän maalipaikan, kun IFK menetti pallon omalla kenttäpuoliskollaan ja Rosa-Maria Siren oli päästä Tytti Mikkolan torjunnan jälkeen iskemään paluupallon maaliin, mutta Karoliina Kröger liukui hienosti laukauksen tielle.

IFK hallitsi ja loi sattunnaisesti myös maalipaikkoja, mutta avausmaaliaan se ei saanut luotua. Vierasjoukkue ei päässyt jakson ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana liiemmin maalipaikoille, mutta muutamia vaarallisia ylivoimahyökkäyksiä sille tarjoutui, jotka se kuitenkin onnistui hukkaamaan. 0-0 tilanteessa jatkettiin aina viimeiselle kymmenminuuttiselle saakka, kunnes kotijoukkueen maaliverkot heilahtivat. Ylöjärven Ilves pelasi rajapotkukuvion päätteeksi pallon takatolpalle, mistä Ella Lehtosen oli helppo työ iskeä vieraat 0-1 johtoon Riia Seppälän tarjoilusta ajassa 30:41.

Kotijoukkue tuntui heräävän takaiskuosuman jälkeen ja Romppanen oli tasoittaa pelin heti seuraavassa vaihdossa kahteenkin kertaan. Tähtirinnat käyttivät aikalisänsä ottelun 12 minuutilla ja sitä seuranneesta kulmapotkusta oltiin jälleen lähellä tasoitusta. Viitanen kuitenkin torjui Anna-Kaisa Hannukselan tarkan laukauksen aivan maalin vasemmasta alanurkasta hienosti. HIFK painosti valtavasti ja se nosti aktiivisemmin myös maalivahti Tytti Mikkolaa hyökkäysten tueksi jakson edetessä. Maali roikkui ilmassa ja lopulta kotijoukkue sai kaipaamansa tasoituksen ajassa 34:59. Romppanen katkaisi syötön keskialueella ja pelasi vasempaan laitaan Selja Laineelle, tämä jatkoi pallon maalille, mihin Romppanen oli jo ennättänyt ohjaamaan pallon ohi maalivahti Viitasen.

IFK:n hyvä ote jatkui ja pian maalin jälkeen sai Hanna Putaala parikin oivallista maalipaikkaa, mutta Saara Viitanen vieraiden maalilla piti Ylöjärveläiset pelissä mukana. Maali roikkui jälleen ilmassa, mutta yllättäen seuraavan maalin iskikin hieman purjeissa ollut vierasjoukkue. Saara Viitanen toimitti omasta kenttäpäädystä kovan pallon kotijoukkueen maalille, eikä Mikkola saanut maskin takaa tullutta palloa liimattua. Irtopallossa ensimmäisenä oli Riia Seppälä, joka siirsi vieraat uudelleen johtoon ajassa 37:44. Johtoasema ei kuitenkaan kestänyt kuin hetken, sillä IFK otti aloituksesta Mikkolan mukaan hyökkäykseen joka toimitti pallon vasempaan laitaan Laineelle, joka siirsi edelleen Emmy Nyströmille. Nyström syötti takaisin Laineelle, joka kuljetti vasenta laitaa pitkin ja laukoi tulisesti vasemmalla jalallaan pienestä kulmasta pallon maalin kattoon Krögerin tehdessä maskia ja tasoitti pelin 2-2:een ajassa 37:59. Viimeiset kaksi minuuttia peli pyöri pääosin vieraiden kenttäpäädyssä, mutta lisämaaleja ei enää nähty, joten jatko-ottelu oli tosiasia.

Jatko-ottelu alkoi siitä mihin toinen jakso päättyi; IFK painosti ja YIlves puolusti sinnikkäästi. Kotijoukkue loi ensimmäisen huippupaikan heti ensimmäisellä minuutilla, mutta Tjeder-Halonen kaksikko ei saanut palloa toimitettua ohi Viitasen. Sen sijaan vierasjoukkue joutui rikkomaan Romppasta maalialueen rajalla, josta seurauksena vapaapotku kotijoukkueelle hyvältä etäisyydeltä. Hannuksela siirsi oikealta lähteneestä vapaapotkusta pallon Hanna Haloselle keskelle, joka iski pallon tarkasti vieraiden maalin vasempaan ylänurkkaan vieden IFK:n ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon ajassa 40:42.

Kotijoukkueen hyvä ote lipsui hetkeksi johtomaalin jälkeen ja vieraat olivat tulla tasoihin ensin rajapotkusta ja hetkeä myöhemmin kotijoukkueen pallonmenetyksestä omalla kenttäpuolikkaallaan. IFK kuitenkin selvisi tilanteista säikähdyksellä ja 3-2 johtoasema säilyi. Vierasjoukkue pyrki hakemaan tasoitusta myös lentävää maalivahtia hyödyntäen, mutta tähtirinnat suoriutuivat alivoimapuolustuksesta hyvin, eikä todellisia vaaranpaikkoja enää kotijoukkueen maalilla nähty. Lisämaaleja ei nähty myöskään vierasjoukkueen kenttäpäädyssä, joten lopputulokseksi jäi 3-2 jatko-ottelun jälkeen, ja näin ollen kaksi sarjapistettä jäi Helsinkiin yhden matkatessa Ylöjärvelle.

Päävelmentaja Ilkka ”Bruno” Somero kommentoi ottelua lyhyesti päätösvihellyksen jälkeen:

– Hatunnosto YIlvekselle, joka pelasi vahvuuksillaan ja oli silminnähden sisuuntunut viime viikonlopun ryöpytyksestä. Omaan esitykseemme emme voi olla tyytyväisiä, mutta paljon hyvääkin pelissä nähtiin. Pystyimme kääntämään vaikean ottelun voitoksi, mikä on tärkeä ominaisuus jatkoa ajatellen. Lisäksi ratkaisuvoimaa löytyy joukkueesta leveälti, mistä osoituksena Seljan (Laine) kauden avausmaali tärkeään paikkaan ja tietysti Emmyn (Nyström) kauden pistetilin avaaminen. Otetaan tästä pelistä oppi mukaan ja käännetään katseet kohti ensi viikonlopun vierailua Raisioon.

30:41 0-1 Ella Lehtonen (Riia Seppälä)
34.59 1-1 Hilla Romppanen (Selja Laine)
37:44 1-2 Riia Seppälä (Saara Viitanen)
37.59 2-2 Selja Laine (Emmy Nyström)
40.42 2-3 Hanna Halonen (Anna-Kaisa Hannuksela)

Tähtipelaajat:
Selja Laine (HIFK FS)
Senni Viren (Ylöjärven Ilves)

Ensi Kerran HIFK nähdään tositoimissa tulevana lauantaina 13.11. Se kohtaa silloin maagisesti kauden aloittaneen sarjataulukon kolmossijaa hallussan pitävän sarjanousija RaiFu:n, klo 17:00 alkavassa ottelussa Kerttulan Hallissa.