5.12.2020 klo 13.00 KaDy – HIFK FS 4-5 (1-3)

HIFK:n naisten kauden viides ottelu ja samalla toinen vierasottelu pelattiin lauantaina Jyväskylän Monitoimitalolla Kampuksen Dynamoa vastaan. Muutaman tärkeän pelaajan toipuessa pienistä loukkaantumisista, hieman haaksirikkoisena reissuun lähtenyt HIFK saikin KaDy:stä erittäin kovan vastuksen ja pisteistä käytiin kiivas taistelu.

Ottelu lähti vierasjoukkue HIFK:n kannalta liikkeelle vaikeasti, eikä kotijoukkue KaDy antanut sille mahdollisuutta kerätä ajatuksiaan. Jyväskyläläiset prässäsivät ylhäältä vaikeuttaen tähtirintojen pelinavausta. Samalla KaDy hyökkäsi aktiivisesti liikkuen ja kykeni luomaan tuon tuostakin vaarallisia paikkoja vierasjoukkueen maalille. Ajassa 2:07 nähtiin ottelun ensimmäinen maali, kun Vilma Terävä sai pallon vasempaan laitaan ja kierähti laidan kautta puolittain ohi HIFK -puolustajasta, tarkka vasemman jalan laukaus yllätti kauden ensimmäisen pelinsä pelanneen vierasjoukkueen maalivahti Maija Huupposen ja painui maalin takanurkkaan.
Pelin vanhetessa myös HIFK pääsi hieman paremmin peliin mukaan. Vaikka tähtirintojen pallonhallinta ei missään nimessä ollut aiempien otteluiden tasolla, kykeni se kuitenkin luomaan nyt huomattavasti vaarallisempia maalipaikkoja, mikä palkittiinkin ajassa 10:17. Vierasjoukkueen vapaapotkukuvio puri, kun liigadebyyttinsä pelannut Iina Ahola sai pallon KaDy -muurin selustaan, terävä vasemman jalan laukaus kimposi kuitenkin etutolpasta maalin edustalle, missä ensimmäisenä palloon tiensä löysi HIFK:n Hilla Romppanen, joka kahden KaDy -puolustajan estelyistä huolimatta sijoitti paluupallon tarkasti ohi vastaantulleen maalivahti Maria Halla-Ahon. Vain hetkeä myöhemmin nähtiin vierasjoukkueen toinen maali, kun sama kaksikko oli uudelleen pahanteossa. Romppanen tarjoili pallon Aholan diagonaalijuoksuun, joka ohitti ensin kotijoukkueen puolustukseen tulleen Alina Niemisen ja ujutti sen jälkeen pallon maalivahti Halla-Ahon jalkojen välistä maalin alanurkkaan. Debytantti Aholalta siis onnistunut alku otteluun.
HIFK kykeni luomaan ottelun edetessä yhä enemmän tilanteita KaDy -maalille, mutta peli aaltoili edelleen. Ottelun 15 minuutilla vierasjoukkueen Jasmine Stubbe oli karata läpiajoon, mutta kotijoukkueen kapteeni Iita Pienimäki pysäytti hyökkäyksen rajuin ottein, ansaiten samalla ottelun ensimmäisen varoituksen. Ensimmäiselle puoliajalle saatiin vielä yksi maali, kun kellot pysähtyivät ajassa 18:42 Dali Mellerin viimeistellessä yhden illan kauneimmista maaleista. Jasmine Stubben millintarkka diagonaalisyöttö tavoitti hienosti ajoitetun pystyjuoksun tehneen Noora Renströmin, joka otti pallon rinnalla haltuun ja pelasi sen Anniina Ponkkoselle, joka jatkoi edelleen yhdellä kosketuksella keskustaan Mellerille. Meller ei tästä erehtynyt, vaan iski niin ikään yhdellä kosketuksella pallon volleyllä vastustamattomasti maalin ylänurkkaan. Tauolle päästiin siis vaiherikkaan ensimmäisen puoliajan jälkeen vierasjoukkueen 1-3 johdossa.

Toinen puoliaika alkoi vierasjoukkueen kannalta mahdollisesti vielä huonommin kuin ensimmäinen. KaDyn alkukauden tehokkain maalintekijä Laura Toivanen tarjoili pallon maalinedustalle suojaukseen Maiju Horkalle, joka pyörähti puolittain ohi hieman liian innokkaasti tilanteessa puolustaneen IFK -puolustajan, ja iski pallon lähietäisyydeltä verkon perukoille ajassa 20:20. Vaikka peli edelleen aaltoilikin alkoi vierasjoukkue saamaan hetkittäin myös hyviä pallonhallintajaksoja ja piti parempaa otetta pelistä kuin kotijoukkue KaDy. Ajassa 9:40 alkoi tapahtua todenteolla kotijoukkueen maalilla, kun Renström pelasi katkon jälkeen pallon maalin edustalle, missä kotijoukkueen Laura Toivanen liukui tilanteeseen myöhässä kampaten HIFK:n Dali Mellerin rangaistuspotkun ja varoituksen arvoisesti. Tilanteesta jaettiin myös toinen varoitus, kun vierasjoukkue HIFK:n päävalmentaja Ilkka ”Bruno” Somero esitti näkemyksensä tilanteesta liian tiukoin sanankääntein ja näki keltaista. Joukkueen kapteeni Anna-Kaisa Hannuksela otti vastuun rangaistuspotkun laukomisesta ja erinomaisesta torjuntayrityksestä huolimatta Hannukselan tarkkaakin tarkempi laukaus löysi tiensä maalin vasempaan alanurkkaan. Vierajoukkue siirtyi siis 2-4 johtoon ajassa 29:42.
Seuraavaa maalia saatiin odottaa vain sekunteja, kun Kirsi Airikainen karkasi hieman löysästi tilanteessa puolustaneen HIFK puolustajan ohi vasemmalla laidalla ja laukoi pallon etunurkkaan ohi vastaantulleen maalivahti Maija Huupposen. KaDy kavensi tilanteeksi 3-4 ajassa 30:11. Otteluun saatiinkin erittäin vauhdikas 40 sekuntinen, kun ajassa 30:22 helähti jälleen, tällä kertaa KaDy -verkkoon. Maalivahti Huupponen korjasi etunurkasta livahtaneen 3-4 maalin antaen paineistettunakin erinomaisen syötön pivotpelaaja Ilona Mikkelälle, joka kuoletti pallon ja pelasi sen omien jalkojensa välistä kapteeni Hannukselan pystyjuoksuun. Hannuksela ei tilanteessa erehtynyt vaan harhautti vastaantulleen maalivahti Halla-Ahon ja iski pallon varmuudella tyhjään maaliin. Lentävällä maalivahdilla pelannut KaDy kävi todella lähellä kavennusta ottelun 38′ minuutilla, mutta puolentoista vuoden tauon jälkeen tositoimiin palannut Maija Huupponen esti kavennuksen tärkeällä tuplatorjunnallaan. Ensin Manta Räsänen laukoi kohti alanurkkaa, jonka Huupponen torjui jalallaan, paluupalloon kerkesi kuitenkin ensimmäisenä kotijoukkueen Heidi Malkki, jonka laukauksen Huupponen torjui jälleen jalallaan. HIFK:kin oli lähellä lisämaalia, kun kapteeni Hannukselan laukaus omalta puolikkaalta osui tyhjänä ammottaneen KaDy -maalin tolppaan 39′ minuutilla. Hetkeä myöhemmin lähellä maalintekoa oli vierasjoukkueen Anette Stubbe, joka sai siskonsa Jasmine Stubben tarkan syötön maalin edustalle, mutta kotijoukkueen maalilla hyvin pelannut Maria Halla-Aho torjui A.Stubben laukauksen hienosti. HIFK nosti Anette Stubben pelaavaan kokoonpanoon ottelun loppuhetkiksi tappamaan KaDy:n ylivoimapelaamista ja tuomaan oveluutta vastahyökkäyspelaamiseen. Vierasjoukkue HIFK vaihtoi myös maalivahtia ottelun loppuminuuteille, kun taitavana pallonkäsittelijänäkin tunnetty Tytti Mikkola tuotiin vierasjoukkueen maalille vahvistamaan joukkueen pallonhallintaa.
HIFK sai kuitenkin vielä jännitettävää ottelun loppuhetkillä, kun lentävällä maalivahdilla pelannut KaDy kavensi lukemiksi 4-5 ajassa 39:33. Iita Pienimäen tulinen laukaus yllätti HIFK -maalille ottelun loppuhetkiksi vaihdetun maalivahti Mikkolan, joka ei kovan ruuhkan takaa nähnyt laukausta juuri lainkaan, vaan se painui maalin vasempaan nurkkaan. Viimeiset 27 sekuntia HIFK piti kuitenkin maalinsa puhtaana ja palasi siten heti takaisin voittokantaan ACE -tappion jälkeen.

Toimitus tavoitti voitokkaan vierasottelun jälkeen erinomaisesti liigadebyytissään esiintyneen #9 Iina Aholan. Maalihanat aukesi heti liigadebyytissä, miltä pelaaminen liigaparketilla tuntui?

– Pelaaminen toki alkuun jännitti, mutta joukkuekaverit helpottivat omaa suorittamista paljon ja pelaaminen tuntui todella kivalta!

Puolustuspeliin jäi tänään parannettavaa, kun omissa soi neljästi. Toisaalta ACE -pelissä takunnut viimeistely oli nyt hyvää, kun KaDy -verkkoja heiluteltiin viidesti. Lyhyet kommentit koko joukkueen pelistä?

– Tehtiin maalit tänään niistä paikoista joista pitikin ja se riitti voittoon. Joukkueen peli oli alkuun hieman vaikeaa ja esimerkiksi puolustuspäähän jäi parantamisen varaa – pallottomana meidän on oltava entistä aggressiivisempia. Tsempattiin kuitenkin loppuun asti ja haettiin kolme pistettä stadiin.

2:07 1-0 Vilma Terävä (Iita Pienimäki)
10:17 1-1 Hilla Romppanen
12:17 1-2 Iina Ahola (Hilla Romppanen)
18:42 1-3 Dali Meller (Anniina Ponkkonen)
20:20 2-3 Maiju Horkka (Laura Toivanen)
29:42 2-4 6m Anna-Kaisa Hannuksela
30:11 3-4 Kirsi Airikainen (Maiju Horkka)
30:22 3-5 Anna-Kaisa Hannuksela (Ilona Mikkelä)
39:33 4-5 Iita Pienimäki (Alina Nieminen)

33 Dali Meller

HIFK:n kauden pitäisi jatkua ensi viikonloppuna 12.12 kotiottelulla KP-V:tä vastaan, mutta Helsingin koronarajoituksista johtuen ottelun pelaaminen on vielä epävarmaa. HIFK tiedottaa kotisivuillaan, sekä sosiaalisen median kanavillaan ottelusta heti kun kaupungilta saadaan tilanteeseen vahvistus.