10.4.2021 klo 16.00 FTK-Tornio – HIFK FS, Putaan Liikuntahalli

HIFK:n historiallinen ensimmäinen liigakausi huipentuu playoff -peleihin, kun puolivälierissä vastaan asettuu FTK-Tornio. Paras kolmesta menetelmällä pelattavat puolivälierät ratkeavat siis kahdella voitolla ja ensimmäinen osaottelu pelataan huonommin runkosarjassa sijoittuneen kotikentällä ja seuraavat kaksi tarvittaessa paremmin sijoittuneen kotona.

Runkosarjassa joukkueet kohtasivat kahdesti ja marssijärjestys oli selvä. HIFK voitti lokakuussa kotonaan luvuin 5-0 ja tammikuussa pelattu vierasottelu päättyi tähtirinnoille luvuin 2-5. Noissa kahdessa ottelussa HIFK:lta nähtiin 9 eri maalintekijää, joista kapteeni Anna-Kaisa Hannuksela osui FTK:n verkkoon kahdesti. Kemi-Torniolaisten maaleista vastasivat sen sijaan Sanna Rautio ja Maria Ollila.

FTK-Tornio sijoittui runkosarjassa viidenneksi ja valikoitui vahvan kevätkautensa turvin liigan tasaisen keskikastin parhaaksi 37 pisteellä. Tiiviistä joukkuepuolustuksestaan ja nopeista täsmähyökkäyksistään tutuksi tullut FTK teki runkosarjassa 72 maalia, kun taas omissa soi 67 kertaa. Vahvojen yksilöidensä kautta hyökkäävän FTK:n pistetilastoissa nousee esiin kolme nimeä; Emma Heikkilä (29), Anna Keränen (29) ja Maria Ollila (24). Nämä kolme pelaajaa tekivät lähes 70% FTK:n maaleista ja kirjasivat nimiinsä yli 80 tehopistettä.

FTK:n kausi ei ole sujunut täysin ilman vastoinkäymisiä, sillä koronarajoitukset häiritsivät sen harjoittelua ja pelaamista pahasti loppuvuodesta ja se oli pitkän tovin täysin harjoittelematta. Vuodenvaihteen jälkeen se on päässyt palaamaan normaaliin harjoittelurytmiin ja tuloksetkin ovat parantuneet. Lisäksi silläkin on ollut omat loukkaantumishuolensa, joista sen avainpelaajiin kuuluvan Maria Ollilan toistuvat loukkaantumiset ovat kenties kirpaisseet joukkuetta kaikkein koviten.

Joukkueen valmentaja Markku Oinas ennakoi tulevaa puolivälierää palloliiton ennakossa seuraavasti.

”HIFK on hyvä joukkue ja heillä ei juurikaan ole heikkouksia, joten odotamme tiukkaa ja tasaista taistelua.  Lähdemme tosissaan haastamaan heitä jatkopaikasta vaikka runkosarjassa molemmat pelit hävisimmekin. Kevätkaudella peliesityksemme ovat menneet nousujohteisesti ja uskomme että meillä on hyvät mahdollisuudet menestyä.”

Lauantain vierasjoukkue HIFK on uusi tuttavuus Naisten Futsal Liigassa. Team Vanpan sarjapaikan itselleen lunastanut Stadilaisjoukkue tuli ryminällä mukaan Suomalaiselle futsalkartalle voittamalla ensimmäisesta 11 ottelustaan kymmenen, kaikki varsinaisella peliajalla. Alkukauden kaltaista lentoa ei nähty aivan päätyyn asti, mutta tulokasjoukkueelle neljäs sija runkosarjassa oli silti erinomainen saavutus. 16 voittoa, 46 pistettä, 86 tehtyä maalia ja 52 päästettyä maalia maalierolla +34 kertovat joukkueen tasosta.

Päävalmentaja Someron alaisuudessa aggressiivista puolustuspeliä ja aktiivista koko joukkueen hyökkäyspeliä läpi kauden esittänyt HIFK on ollut viihdyttävä joukkue seurata kuluvalla kaudella. Yksilötaitoa joukkueesta ei puutu, mutta HIFK:n 86:sta maalista 50 syntyi muiden kuin kolmen parhaan maalintekijän tekemänä. Ratkaisukykyä siis löytyy koko rosterin leveydeltä maalivahdeista alkaen. Neljä nimeä korostuu pistetilastoja tarkastellessa; Anna-Kaisa Hannuksela (23), Tuula Sirén (17), sekä liigatulokkaat Hanna Halonen (23) ja Hilla Romppanen (18). Lisäksi runkosarjassa toiseksi vähiten maaleja päästäneen HIFK:n ykköstorjujan viittaa läpi kauden kantanut Tytti Mikkola on joukkueelleen erittäin tärkeä palanen, ei pelkästään loistavan torjuntatyöskentelynsä, vaan myös hyökkäyspelaamisensa vuoksi.

Tähtirintojen kausi on ollut vastoinkäymisten ja loukkaantumisten värittämä. Joukkueen kausi alkoi kolme viikkoa myöhässä, sillä korona koetteli joukkuetta syyskuun alussa. Marras-joulukuussa koronarajoitukset Helsingissä johtivat kaikkien harjoitusvuorojen perumiseen. Historialliseen puolivälierään lähdettäessä HIFK:n kokoonpanosta puuttuu Dali Meller, Anniina Ponkkonen, Hanna Putaala, Selma RantalaMaija Huupponen, Anette Stubbe ja Jenni Huttunen, sekä jo syksyllä vahvistuneet pitkäaikaispotilaat Petra Suutarinen, sekä Saana Fält.

Päävalmentaja Ilkka ”Bruno” Somero ohittaa vastoinkäymiset olankohautuksella.

”Meillä on valtavan laadukas ja sitoutunut leveä pelaajarinki josta on läpi kauden löytynyt vastuunkantajia vastoinkäymisten kohdatessa. Kaikki fokus on tällä hetkellä niissä asioissa joihin voimme vaikuttaa ja valitettavasti loukkaantumiset eivät katso kalenteria tai kysele lupia, joten niiden kanssa on vain elettävä. Joukkueesta en ole huolissani, sillä tiedän että pleijareissa nähdään kauden parasta HIFK:ta. En voi kuitenkaan korostaa tarpeeksi kuinka suuren panoksen meidän loukkaantuneet pelaajat on joukkueen eteen tehnyt ja jokainen haluaisi taatusti olla mukana pelaamassa näitä pelejä, mutta ilman heidän panosta emme olisi tässä pisteessä.”

Tulevaa puolivälierävastustajaa Somero kunnioittaa.

”FTK on ollut näissä karkeloissa ennenkin ja nuo kokemukset tuovat varmuutta jatkopeleihin varmasti, kyseessä on kuitenkin entinen suomenmestari. Heillä on vahva pelillinen identiteetti ja useita erittäin vaarallisia yksilöitä joiden kanssa meidän on oltava tarkkana. Runkosarjassa pystyimme voittamaan FTK:n kahdesti ja melko selvästikin, mutta viimeisestä kohtaamisesta on jo kolme kuukautta ja molemmat joukkueet ovat menneet siitä paljon eteenpäin joten liikaa ei noihin peleihin kannata tuijotella. Meidän ainoa tavoite on kuitenkin suomenmestaruus ja FTK on ensimmäinen este ylitettäväksi.”

 

Puolivälieräsarjan ensimmäinen ottelu pelataan Putaan Liikuntahallissa tyhjille katsomoille, mutta se on nähtävissä osoitteessa https://solidsport.com/futsalliiga. Virittäydy pleijaritunnelmaan ja tule seuraamaan HIFK:n matkaa kohti suomenmestaruutta.

Kuva: Niklas Günsberg