25.4.2021 klo 13.00 HIFK-GFT, Pirkkolan palloiluhalli

HIFK:n historiallinen ensimmäinen liigakausi on edennyt siihen pisteeseen, että sunnuntaina alkavat odotetut Naisten Futsal-Liigan välierät, jossa Tähtipaidoilla vastaan asettuu Punakulta -derbyssä Espoon GFT. Välierävastustaja GFT selvitti tiensä välieriin voittamalla jyväskyläläisen Kadyn otteluvoitoin 2-1. Kady voitti sarjan ensimmäisen ottelun lukemin 2-1, mutta GFT otti sen jälkeen kaksi voittoa lukemin 4-2 ja 6-0. 

HIFK selvisi GFT:n tapaan välieriin pitkän kaavan kautta eli kolmen ottelun jälkeen. Sarjan ensimmäisessä ottelussa FTK kaatui vieraissa lukemin 1-4 ja toisessa ottelussa dramaattisten vaiheiden jälkeen FTK otti 4-5 vierasvoiton jatko-ottelun jälkeen. Ratkaisevan ottelun viime sunnuntaina nuori HIFK:n joukkue hoiti upealla joukkue-esityksellä lukemin 4-1. Joukkueen parhaimpina pelaajina kyseisessä sarjassa esiintyivät sunnuntaina maalin tehnyt maalivahti Tytti Mikkola, joukkueen kapteeni ja sarjan tehokkain pelaaja Anna-Kaisa Hannuksela (4+4=8) ja ratkaisevaa kolmatta ottelua ratkaisemassa ollut hyökkääjä Ilona Mikkelä (2+1=3). Kaiken kaikkiaan puolivälieräsarja oli helsinkiläisjoukkueelta hieno näyte joukkueen työteliäisyydestä ja taistelutahdosta. Välieriin joukkue lähtee samalla pelaajistolla kuin viikko sitten.

GFT:n tuleminen HIFK:n välierävastustajaksi tarkoittaa sitä, että joukkueen haaste kasvaa huomattavasti verrattuna edelliseen vaiheeseen. Runkosarjassa espoolaiset sijoittuivat kolmanneksi, yhden pykälän HIFK:ta korkeammalle. GFT on tunnettu liigassa joukkueena, joka on keväällä aina parhaimmillaan ja joukkue päättikin runkosarjansa kuuden ottelun voittoputkeen. Keskinäisten otteluiden voitot menivät runkosarjassa tasan 1-1. Tammikuun alussa joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa HIFK haki vierasvoiton Espoosta jatkoajan jälkeen lukemin 2-4. Joukkueen päävalmentajan Ilkka “Bruno” Someron mukaan tammikuinen kohtaaminen oli hyvin epätavallinen:

– Siinä ottelussa meidän ensimmäinen puoliaika oli vaikea, mutta GFT ei hieman poikkeuksellisesti onnistunut viimeistelemään paikoistaan. Pelin edetessä me pystyttiin kääntämään ottelun kuva ja voittamaan ottelu.

Toinen runkosarjan keskinäinen kamppailu päättyi Helsingissä GFT:n vierasvoittoon lukemin 2-4. Siinä ottelussa HIFK:n virheet kostautuivat ja espoolaisten laatu sekä yksilöt toivat ottelun voiton vieraille. Hallitsevalla Suomen mestarilla on jalkeilla kapea, mutta äärettömän laadukas pelaajisto. GFT:n pelaajista Emilia Jokisalo (30+18=48) ja Daniela Tjeder (24+21=45) löytyvät liigan pistepörssissä sijoilta kolme ja neljä. Sama kaksikko oli iskussa myös puolivälieräsarjassa iskien kolmeen otteluun yhdessä tehot 9+4. HIFK:n puolelta tehokkaimmat naiset tällä kaudella ovat olleet Hannuksela 15+16=31, Hanna Halonen 18+7=25 ja Hilla Romppanen 11+12=23.

Nuoren HIFK:n joukkueen itseluottamus on Someron mukaan välieräsarjan alkaessa todella korkealla:

– Joukkueessa itseluottamuksen taso on todella hyvä. Meillä on kokematon joukkue ja se, että me selkä seinää vasten onnistuttiin viime sunnuntaina voittamaan kasvatti joukkuettamme todella paljon.

Joukkueessa kasvaneen itseluottamuksen ja kolmannessa osaottelussa toimineen puolustuspelaamisen on jatkuttava myös välieräsarjassa:

– Itseluottamus ja usko omaan pelitapaan on pysyttävä korkealla. Joukkueena on uskallettava puolustaa aktiivisesti eteenpäin. Meidän on pelattava joukkueena ja uskallettava pelata rohkeasti, vaikka vastaan tuleekin kova joukkue.

FKT:ta vastaan sarja venyi kolmeen otteluun ja parannettavaa jäi varsinkin mentaalisessa valmistautumisessa: 

– Yksittäinen ottelu ja ottelusarja on pitkä ja siihen mahtuu väkisinkin epäonnistumisia. Niillä ei kuitenkaan saa olla vaikutusta meidän pelaamiseen. Meidän pitää kyetä reagoimaan virheisiin jatkossa positiivisesti, siinä meillä on joukkueena parannuksen paikka. 

Välieräsarja alkaa sunnuntaina HIFK:n kotiottelulla. Somero lupaa sunnuntaina parketille työteliään ja taistelevan kotijoukkueen:

– Meidän pitää vaan luottaa omaan tekemiseen. Vastustaja ei tule tekemään kentällä meitä enempää töitä, se on varma. On harmi, että ei saada Derby-välieriin katsojia. Sunnuntaina Pirkkolassa tullaan varmasti näkemään vauhdikasta ja rohkeaa futsalia. 

Välieristä finaaliin pääsee edellisten vaiheiden tapaan kahdella voitolla. Sarjan muut ottelut pelataan Espoossa vappuna 1.5 klo 15.00 ja tarvittaessa 2.5 klo 15.00. Luvassa on varmasti tiukka sarja, joka ratkeaa pieniin asioihin. Sarja tulee ratkeamaan Someron mukaan pitkälti pelaajien ja valmennuksen kykyyn reagoida kentän tapahtumiin:

– Tämän sarjan tulee voittamaan se joukkue, joka pystyy ensimmäisestä minuutista lähtien pelaamaan vahvasti. Se joukkue ei välttämättä voita, joka tekee vähemmän virheitä, vaan se joka reagoi niihin paremmin.

Naisten Futsal-Liigan toisessa välieräparissa kohtaavat MuSaFutsal ja ACE. Kaikki ottelut näytetään suorana Solidsport-palvelun kautta.

Välierävaiheen otteluaikataulu:
Su 25.4. klo 13.00 HIFK – GFT, Pirkkolan palloiluhalli
La 1.5. klo 15.00 GFT – HIFK, Opinmäen liikuntahalli (Espoo)
TARVITTAESSA: Su 2.5. klo 15.00 GFT – HIFK, Opinmäen liikuntahalli (Espoo)

Teksti: Henri Niemelä