9.5.2021 klo 13.00 HIFK-MuSaFutsal, Pirkkolan palloiluhalli

HIFK:n tulokaskausi Naisten Futsal-Liigassa on ollut loistelias ja joukkue on edennyt sunnuntaina alkaviin finaaleihin, joissa vastassa on porilainen MuSaFutsal. HIFK selvitti tiensä finaaleihin kaatamalla ensin torniolaisen FTK:n otteluvoitoin 2-1 ja välierissä joukkue kaatoi hallitsevan Suomen mestarin GFT:n otteluvoitoin 2-0. 

Helsinkiläisten tehokkain pelaaja pudotuspeleissä on ollut kapteeni Anna-Kaisa Hannuksela (4+6=10). Toiseksi tehokkain on ollut ratkaisevassa toisessa välieräottelussa tehokkaana ollut Hilla Romppanen (3+4=7) ja kolmantena Ilona Mikkelä (3+2=5). Kaiken kaikkiaan HIFK:lla on kuitenkin laaja materiaali, josta löytyy ratkaisijoita laajalla rintamalla. Tästä osoituksena on se, että jo tässä vaiheessa yhdeksän eri pelaajaa on päässyt joukkueensa pudotuspeleissä pisteille. HIFK:n puolustus- ja maalivahtipelaaminen on Tytti Mikkolan johdolla myös toiminut erinomaisesti ja joukkue onkin päästänyt pudotuspelien viiteen pelattuun otteluun ainoastaan kymmenen maalia.

MuSaFutsal selvitti tiensä finaaleihin voittamalla puolivälierissä FC Sport J:n otteluvoitoin 2-1. Välieristä joukkue selvitti tiensä helpohkosti jatkoon kaatamalla ACE:n suoraan kahdessa ottelussa yhteismaalein 10-3. Porilaisten joukkueesta kolme pelaajaa on ollut pudotuspelien tehopisteissä ylitse muiden: Anni-Elina Luotonen (5+7=12), Netta Hannula (10+1=11) ja Jasmin Ylikraka (5+4=9). Nämä kolme pelaajaa yhdessä HIFK:n Hannukselan kanssa pitävät hallussaan pudotuspelien pistepörssin neljä ensimmäistä sijaa. MuSa:n Hannula on ollut koko kauden mittakaavassa sarjan tehokkain pelaaja. 25 otteluun nainen on tehnyt käsittämättömät tehot 42+23=65. MuSa on ollut koko kauden sarjan tehokkain joukkue. Runkosarjassa se teki 22 otteluun 117 maalia ja pudotuspeleissä sama meno on jatkunut. Maaleja on keväällä syntynyt viiteen otteluun 24. HIFK:n päävalmentaja Ilkka “Bruno” Somero tiedostaa myös vastustajan vaarallisuuden:

– Vastustaja täytyy pitää poissa meidän maalin edustalta. Meidän pitää onnistua puolustamaan heidän laadukkaat yksilöt joukkueena hyvin pois tai jälki voi olla rumaa. 

– Altavastaajan asema sopii meille oikein hyvin. Se on ollut vähän meidän koko kauden tarina ja jokaikinen kerta ollaan päästy näpäyttämään epäilijöitä. 

Joukkueet kohtasivat runkosarjassa kahdesti. Molemmat kohtaamiset olivat tammikuussa ja heti Uudenvuoden jälkeen käyty ottelu Helsingissä oli avointa pelaamista molempiin suuntiin ja ottelu päättyikin HIFK:n isomaaliseen 8-5 voittoon. Maaleista vastasivat kyseisessä ottelussa Romppanen (3), Hannuksela (2), Jasmine Stubbe sekä nyt finaaleissa kokoonpanosta sivussa olevat Hanna Putaala ja Jenni Huttunen. Kolme viikkoa tästä pelattiin toinen kohtaaminen Porin urheilutalolla. Se ottelu oli HIFK:lle paha ohipeli ja se jäi jalkoihin heti ensiminuuteista lähtien. Ensimmäisen puoliajan jälkeen helsinkiläiset olivat jo tappiolla lukemin 6-0. Ottelussa ei toisella puoliajalla maaleja nähty, joten HIFK joutui poistumaan Porista tappio niskassaan. Tappio oli HIFK:n suurinumeroisin kauden runkosarjassa. Somero ei usko, että finaaleissa nähdään samanlaisia maalijuhlia:

– Uskon, että finaaleissa tulee vähemmän maaleja kuin runkosarjan otteluissa. Molemmat joukkueet ovat todella aktiivisia joukkueita ja haluavat hyökätä. Panokset tekevät pelistä kuitenkin tarkempaa ja kumpikaan joukkue ei halua luistaa puolustuksesta. 

Joillekin HIFK:n pelaajista tämä voi olla ainutkertainen mahdollisuus päästä tavoittelemaan Suomen mestaruutta ja panokset saattavat ottaa silloin vallan, jolloin pelaamisesta nauttiminen ei yksinkertaisesti ole mahdollista. Somero ei kuitenkaan usko tähän, vaan näkee joukkueessaan asioita, jotka tukevat paineiden alla pelaamista:

– Joukkue on ollut harjoituksissa sopivan rento. Playoff -sarjoissa meillä on ollut koko ajan kovat paineet, mutta joukkue on hallinnut ne hyvin ja se on nostanut meidän itseluottamuksen tasoa.

– Meidän pelaajilla on kova voitonnälkä ja kaikki haluavat olla Suomen mestareita. Se ei kuitenkaan ole ainut syy minkä takia pelataan. Pelaajilla on sisäiset motivaattorit suuremmat kuin ulkoiset ja pelaajat pystyvät varmasti nauttimaan pelaamisesta finaaleissa.

Kaiken kaikkiaan finaaleissa kentällä nähdään todella paljon laatua. Siitä osoituksena on Tytti Mikkolan, Anna-Kaisa Hannukselan, Netta Hannulan, Elina Setälän ja Jasmin Ylikrakan valinnat Naisten futsalmaajoukkueen toukokuun maajoukkueleirille. 

Finaalit käynnistyvät Äitienpäivänä sunnuntaina 9.5 klo 13.00 Pirkkolan palloiluhallissa. Suomen mestaruuteen vaaditaan kaksi voittoa. Sarjan loput ottelut yhdestä kahteen pelataan Porin urheilutalolla lauantaina 15.5 ja mahdollisesti myös sunnuntaina 16.5. Kaikki ottelut näet SolidSport -palvelun kautta.

Teksti: Henri Niemelä.