9.5.2021 klo 13.00 HIFK FS-MuSaFutsal, Pirkkolan palloiluhalli 3-4 jo. (1-1)

Naisten Futsal-Liigan kihelmöivät finaalit käynnistettiin Äitienpäivänä Pirkkolan palloiluhallissa, jossa HIFK:lle vastaan saapui porilainen MuSaFutsal. Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset menivät runkosarjassa tasan 1-1. MuSa on tunnettu joukkueena hyökkäyspään laadustaan ja se tekikin runkosarjassa joukkueista eniten maaleja. 

Ottelun ensimmäiset minuutit olivat sitä, mitä näiden joukkueiden kohtaamiset runkosarjassa olivat eli avointa ja vauhdikasta pelaamista molempiin suuntiin. Finaalisarjan ensimmäinen maali nähtiin jo 39 sekunnin pelin jälkeen. HIFK sai kulmapotkun vasemmalta puolelta ja annettu erikoistilanne löysi Ilona Mikkelän täysin vapaana oikealta puolelta. Mikkelä laukoi suoraan ilmasta ja laukaus osui matkalla MuSan puolustajaan. Laukaus muutti puolustajasta suuntaa ja näin helsinkiläiset pääsivät nopeasti 1-0 johtoon. 

Ottelu oli todella sähköinen heti aloituspotkusta ja ensimmäisen puoliajan intensiteetti oli todella korkea. HIFK oli todella aggressiivinen ja puolusti upeasti heti ylhäältä. Se tuotti MuSalle ongelmia ja he eivät päässeet maalinedustalle maalintekoon. Porilaiset kokeilivat maalintekoa lähinnä kaukolaukauksilla, jotka Tytti Mikkola pysäytti vakuuttavasti. HIFK oli hyökkäyspäähän todella hyvässä vireessä ensimmäisellä puoliajalla ja se loi järjestäen loistavia maalipaikkoja. HIFK:n ensimmäinen puoliaika oli pelillisesti loistava ja parasta mitä heiltä nyt keväällä ollaan nähty. Maaleja kotijoukkue olisi voinut tehdä ensimmäisellä puoliajalla jopa neljä tai viisi. Hanna Halonen ampui aivan ottelun alussa tolppaan, Anna-Kaisa Hannuksela pääsi läpiajoon ja Ilona Mikkelä pääsi useamman kerran kokeilemaan maalin edestä, mutta lukemat pysyivät tiukasti HIFK:n hyväksi 1-0. 

Tähtirintojen kannalta johto ei kuitenkaan valitettavasti pitänyt koko puoliaikaa, sillä MuSa iski tasoitusmaalin kulmapotkusta neljä sekuntia ennen puoliajan loppua. Vieraiden antama kulmapotku löysi oikealta tutun maalintekijän Netta Hannulan, joka iski suoraan ilmasta joukkueensa tasoihin. HIFK:lle se oli harmillinen osuma juuri ennen taukoa, sillä ottelu oli koko ensimmäisen puoliajan niin hyvin hallinnassa. Ottelussa mentiin tauolle jännittävässä 1-1 tilanteessa.

HIFK aloitti sähäkästi myös toisen puoliajan ja iski itsensä uudemman kerran johtoon ajassa 21.49. Kotijoukkueen pallollinen pelaaminen oli todella hyvällä tasolla pitkin ottelua ja se piti palloa aika ajoin pitkiä pallonhallintajaksoja. Tällaisen päätteeksi tuli juuri johtomaali. Halonen löysi keskeltä Karoliina Krögerin, joka pisti pallon ensimmäisellä kosketuksella vasempaan alakulmaan. Tästä eteenpäin MuSa otti pallonhallintaa itselleen paremmin kuin ensimmäisellä puoliajalla. HIFK:n joukkue kuitenkin osoitti jälleen periksiantamattomuuttaan, prässäsi hyvin ylhäältä ja vei muun muassa kaksinkamppailuja todella hyvin prosentein. 

Noin viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua MuSa otti maalivahdin pois ja lähti hakemaan tasoitusta ylimääräisellä kenttäpelaajalla. HIFK näytti pitkään kestävän alivoiman kunnes ajassa 59.19 MuSa tuli tasoihin Anna-Elina Luotosen maalilla. Tilanteessa pallo meni vasemmalta oikealle ja HIFK:n kaksikko Ahola-Mikkola sotkeutui toisiinsa ja Luotosella oli helppo työ laittaa pallo tyhjään maaliin. Aholalta jäi tilanteen jälkeen harmittavasti ottelu kesken nilkkavamman takia. Ottelussa mentiin 2-2 tilanteesta jatko-otteluun.

Aikaisemmilla puoliajoilla HIFK:n oli ollut alkuun terävämpi, mutta jatko-ottelun ensimmäinen puoliaika oli porilaisten. Hannula vei ottelun toisella maalillaan ja tarkalla laukauksella ensin joukkueensa 2-3 johtoon. Reilu minuutti tästä ja Hannula viimeisteli hattutemppunsa omalta kenttäpuoliskolta HIFK:n maalivahti Mikkolan ollessa puolessa kentässä tukemassa omiensa hyökkäystä. Jatko-ottelun toiselle puoliajalle HIFK sai vielä hengen päälle ja Jasmine Stubbe kavensi lukemiksi 3-4 ajassa 46.24. HIFK sai kovan paineen päälle vielä maalin jälkeenkin, mutta MuSan parhaaksi pelaajaksi palkittu maalivahti Siiri Lilja sai pidettyä joukkueensa johdossa summerin soittoon asti. Ottelun jälkeen kotijoukkueen Tähtipelaajaksi valittiin 2-1 maalin tehnyt Karoliina Kröger

HIFK:lle tämä oli harmittava tappio, sillä sen pelaaminen oli pitkät pätkät kevään parasta ja vastustajan pelaaminen saatiin vaikeaksi tukkimalla maalinedusta tiiviisti. Päävalmentaja Ilkka “Bruno” Somero oli ottelun jälkeen totta kai harmissaan tappiosta:

– Pettymys on päällimmäinen fiilis, nämä ottelut ratkeaa yleensä pieniin marginaaleihin. Ensimmäinen puoliaika oli meiltä kaksijakoinen ja toisella puoliajalla oltiin selkeästi niskan päällä. 

– Maalipaikoissa meillä näkyi tänään ottelun panokset. Vastustajan maalin edessä ei oltu tänään tarpeeksi rauhallisia. Lisäksi me halutaan puolustaa vielä joukkueena nähtyä paremmin.

HIFK:n taival finaaleissa jatkuu ensi viikonloppuna lauantaina 15.5 Porin urheilutalolla. Suomen mestaruuteen vaaditaan kaksi voittoa. Ottelu on tuttuun tapaan nähtävissä SolidSport-palvelun kautta.

Maalit:
0.39 1-0 Oma maali MuSa
19.56 1-1 Netta Hannula (Anna-Elina Luotonen)
21.49 2-1 Karoliina Kröger (Hanna Halonen)
39.19 2-2 Anni-Elina Luotonen (Jasmin Ylikraka) 
43.15 2-3 Netta Hannula 
44.52 2-4 Netta Hannula 
46.24 3-4 Jasmine Stubbe (Tuula Siren)

HIFK:n kokoonpano:
1 Minja Ylärakkola (mv)
2 Anna-Kaisa Hannuksela (C)*
3 Karoliina Kröger
5 Emmy Nyström
7 Jasmine Stubbe
8 Hanna Halonen
9 Iina Ahola*
10 Noora Rehnström
11 Hilla Romppanen*
14 Tuula Siren
15 Ilona Mikkelä*
23 Tytti Mikkola (mv)*
33 Dali Meller

*=avauskokoonpanossa

teksti: Henri Niemelä