1.5.2021 klo 15.00 GFT-HIFK FS, Opinmäen liikuntahalli Espoo 3-4 jo. (2-0)

HIFK:n ja GFT:n välieräsarja jatkui lauantaina sarjan toisella ottelulla Espoossa. HIFK voitti ensimmäisen välieräottelun viime viikon sunnuntaina lukemin 1-0 Ilona Mikkelän maalilla. Finaaleihin tarvitaan kaksi voittoa, joten sarja oli lauantaina katkolla HIFK:lle.

Hermostuneen alun jälkeen HIFK pääsi hyville maalipaikoille heti ottelun ensimmäisillä minuuteilla. Nimellinen kakkoskentällinen pääsi Hanna Halosen ja Jasmine Stubben johdolla maalipaikoille, mutta viimeistely ontui vielä ottelun alkuvaiheilla. HIFK otti ottelusta sitä vahvemman otteen itselleen, mitä pidemmälle puoliaika eteni. Joukkue voitti enemmän kaksinkamppailuja ja sai pallollisen pelaamisen rullaamaan vastustajaansa paremmin. Yksi joukkueurheilun kliseisimpiä lauseita on, että jos et itse tee niin kaveri tekee. Ajassa 12.10 GFT iski ottelun ensimmäisen maalin vastahyökkäyksestä. HIFK:n antaman kulmapotkun jälkeen GFT tuli vauhdilla toiseen päähän. Daniela Tjederin ensimmäinen maalintekoyritys kilpistyi Anna-Kaisa Hannukselaan, mutta Tjeder pääsi tuikkaamaan omasta reboundistaan espoolaisten välieräsarjan ensimmäisen maalin. Maali toimi ensimmäisellä puoliajalla käännekohtana, sillä tästä eteenpäin GFT sai luotua useita vaarallisia tilanteita, joista lähimpänä oli Tjederin laukaus ylärimaan heti maalin jälkeisessä vaihdossa. GFT eli ensimmäisellä puoliajalla vastahyökkäyksistä ja se hyödynsikin sellaisen ajassa 18.17. GFT rynni oikealta laidalta hyökkäysalueelle ja yritti poikittaissyöttöä vasemmalle laidalle. Stubbe laittoi jalan väliin katkaistakseen syötön, mutta hän siirsi pallon epäonnisesti omaan maaliin ohi Tytti Mikkolan. Helsinkiläisten kannalta kaksijakoisen puoliajan jälkeen tauolle mentiin GFT 2-0 johtoasemassa.

Toisella puoliajalla tehokkaana oli vuorostaan vierasjoukkue HIFK. Sisuuntunut HIFK aloitti toisen puoliajan todella vahvasti ja kavennus nähtiin, kun toista puoliaikaa oli pelattu vain reilut kaksi minuuttia. Kulmapotkun jälkitilanteesta Mikkola levitti Karoliina Krögerille, joka jatkoi takatolpalle Haloselle. Halonen viimeisteli varmasti ja HIFK sai joukkueena vihdoin tuloksen hyvästä pelaamisestaan. Vajaa minuutti edellisestä ja pallo löytyi jälleen espoolaisten maalista. Mikkelä löysi keskeltä Hilla Romppasen, jolla oli yllättävän paljon tilaa laittaa pallo vasempaan alakulmaan. Helsinkiläisten tehojaksolla nähtiin myös kolmas maali. Romppanen oli mukana myös kolmannessa maalissa, kun hän antoi esityön maalin eteen Iina Aholalle, joka tökkäsi pallon tyhjänä ammottavaan maaliin. Kuudessa minuutissa ja 50 sekunnissa HIFK oli noussut 2-0 tappioasemasta 2-3 johtoon. Tämä oli jälleen kerran osoitus joukkueen luonteesta ja sinnikkyydestä. Toisella puoliajalla vauhtia ja vaarallisia tilanteita nähtiin molemmissa päissä ja myös tunteet ottivat paikoitellen vallan. GFT otti noin viisi minuuttia ennen loppua aikalisän ja sitä myöten se lähti hakemaan tasoitusta ylimääräisellä kenttäpelaajalla ilman maalivahtia. Kauaa tasoitusta ei tarvinnut odottaa, kun ajassa 35.20 tänään espoolaisten kokoonpanoon palanneen Emilia Jokisalon painava laukaus löysi kimmokkeiden kautta tiensä HIFK:n maaliin. Ottelun lopussa tunteet kävivät kuumana ja molempiin leireihin annettiin yhdet keltaiset kortit. Maaleja varsinaisella peliajalla ei enään kuitenkaan nähty joten edessä oli kaksi kertaa viiden minuutin jatko-ottelu.

Jatko-ottelun ensimmäinen puoliaika oli maaliton, mutta toisen puoliajan alussa rävähti. Puoliaikaa oli keretty pelata vain 30 sekuntia, kun Hannuksela luki GFT:n maalivahdin Heidi Tahvanaisen avauksen hienosti keskialueella. Hannuksela syötti pallon vasemmalle laidalle Aholalle, joka maalivahdin tultua vastaan sai venytettyä ensimmäisenä palloon. Aholan viimeistely valui maata pitkin maalin perukoille. GFT haki vielä puoliajan lopussa tasoitusta toistamiseen ilman maalivahtia, mutta tuloksetta. Molemmille joukkueille aukeni loistavia paikkoja maalintekoon, mutta tilanteissa jännitys ja paineet ottivat pelaajista vallan. Tunteiden vuoristoradan päätteeksi HIFK nappasi ottelusta 3-4 voiton ja varmisti sillä paikkansa Naisten Futsal-Liigan finaaleihin vuonna 2021.

HIFK:lta ottelun parhaana pelaajana palkittiin kaksi maalia tehnyt Iina Ahola. Kotijoukkueen puolelta ottelun päätteeksi palkittiin Pirta Hiukka. Sydänkohtauksen partaalla omien sanojensa mukaan ollut päävalmentaja Ilkka “Bruno” Somero ihaili ottelun jälkeen jälleen oman joukkueensa otteita:

– Me pelattiin hyvin jo ensimmäinen puoliaika. Toisella puoliajalla tämän joukkueen luonne ja sinnikkyys tuli esiin.

HIFK selvitti tiensä heti tulokaskaudellaan aina finaaleihin asti:

– Paikka finaaleissa kertoo meidän koko kauden kestäneestä kovasta työnteosta ja totta kai luonteesta. Meillä riittää joukkueessa vastuunkantajia materiaalin ollessa leveä.

Vastustaja finaaleihin tulee Porista. MuSaFutsal selvitti tiensä voittamalla ACE:n otteluvoitoin 2-0. MuSa sijoittui runkosarjassa toiseksi ja HIFK:n kanssa keskinäiset ottelut menivät tasan 1-1. Somerolla riittää uskoa joukkueeseen myös finaaleissa:

– Kyllä meidän pitää pystyä vielä parantamaan finaaleihin, mutta meillä on nyt pelaamisessa hyvä perusta, jonka päälle voi lähteä rakentamaan. Me pystytään varmasti haastamaan MuSa Suomen mestaruudesta.

Finaalisarja käynnistyy ensi viikonloppuna Helsingissä. Tarkempi otteluaikataulu selviää myöhemmin.

12.10 1-0 Daniela Tjeder
18.17 2-0 oma maali HIFK
22.05 2-1 Hanna Halonen (Karoliina Kröger)
23.02 2-2 Hilla Romppanen (Ilona Mikkelä)
26.50 2-3 Iina Ahola (Hilla Romppanen)
35.20 3-3 oma maali HIFK
45.30 3-4 Iina Ahola (Anna-Kaisa Hannuksela)

HIFK:n kokoonpano:
1 Minja Ylärakkola (mv)