24.1.2021 klo 16:00 MuSa Futsal – HIFK FS 6-0 (6-0)

HIFK kärsi kauden toisen tappionsa sunnuntaina Porilaisen MuSa Futsalin vieraana tylyin 6-0 lukemin. Joukkueet olivat ennen sunnuntain ottelua kohdanneet jo kertaalleen 2. tammikuuta, silloin HIFK voitti kotikentällään Pirkkolassa maalirikkaan ottelun luvuin 8-5.

MuSa Futsal aloitti kotikentällään odotetun vahvasti, samalla kun vierasjoukkue HIFK näytti olevan täysin eksyksissä. HIFK:n prässi, tai pikemminkin sen puuttuminen antoi kotijoukkueelle heti alussa ottelun tahtipuikot käsiinsä, eikä se jättänyt kuskin paikkaa hyödyntämättä. Pelikello näytti vasta 1:25 kun kotijoukkue siirtyi 1-0 johtoon. Loukkaantumisen jälkeen tositoimiin palannut Netta Hannula tarjoili syötön vasempaan laitaan Elina Setälälle, joka sai HIFK -puolustuksen estelemättä kuljettaa pallon noin 8 metriin ja iskeä terävän oikean jalan kärkkärin tarkasti maalin oikeaan nurkkaan.

HIFK:n puolustuspeli oli edelleen sekavaa eikä prässipelaaminen onnistunut lainkaan totuttuun tapaan, sen lisäksi tähtirintojen pelinavaaminen oli vaikeaa ja rutiinisyötötkin päätyivät usein vastustajan jalkaan. Yksi tällainen poikkeuksellinen pallonmenetys nähtiin juuri ennen 2-0 maalia, kun MuSa:n Jasmin Ylikraka riisti pallon hyökkäystä käynnistäneeltä maalivahti Tytti Mikkolalta, syötti sen nopeasti Netta Hannulalle, joka iski pallon maalivahdin käden kautta verkon perukoille ajassa 4:32.

Reilut 20 sekuntia myöhemmin Hannula iski taululle jo 3-0 lukemat, jälleen HIFK:n pallonmenetyksestä. HIFK rakenteli hyökkäystä puolen kentän tuntumassa, kun täysin vaarattoman näköinen tilanne päätyi yllättäen MuSa:n pallonriistoon ja vastahyökkäykseen. Setälä tarjoili Hannulalle, joka sai vasemman jalkansa vapaaksi ja iski pallon oikeaan alanurkkaan ajassa 4:54.

HIFK oli pakotettu ottamaan aikalisä välittömästi 3-0 maalin jälkeen ja vaikka pelaaminen hieman aikalisän jälkeen paranikin ei sekään riittänyt ravistelemaan tähtirintoja peliin mukaan. 4-0 Maali oli Milla Ljungmanin käsialaa ja nähtiin ajassa 8:03. Maalivahti Siiri Liljan pitkä avaus päätyi suoraan HIFK kapteeni Anna-Kaisa Hannukselalle, joka ei kuitenkaan ollut sunnuntai-iltapäivänä omalla tasollaan ja puskun sijaan pallo osuikin tätä suoraan kasvoihin päätyen Ljungmanin jalkaan, joka laukoi irtopallon varmasti verkon perukoille.

Seuraava tilastomerkintä nähtiin ajassa 8:55, kun maalintekijä Ljungman repi keskialueella puolittaiseen läpiajoon pallonriiston jälkeen karanneen Jasmine Stubben kumoon. Vajaat kaksi minuuttia myöhemmin kotijoukkueen 5-0 maali näki päivänvalon, jälleen vierasjoukkueen pallonmenetyksen seurauksena. HIFK:n lyhyt maaliheitto pelattiin ahtaaseen tilaan oikeaan laitaan, missä MuSa:n Anni-Elina Luotonen pääsi pallonriistoon. Tämä pelasi nopean seinäpelin Hannulan kanssa ja sai pallon HIFK puolustuksen selustaan. Luotonen ei erehtynyt avopaikasta, vaan iski pallon lähietäisyydeltä maalivahdin jalkojen välistä verkon perukoille.

Ottelun viimeinen maali nähtiin jo ajassa 13:46, kun Netta Hannula kruunasi ottelunsa iskemällä kolmannen maalinsa. Tälläkin kertaa kyseessä oli vastahyökkäysmaali, kun Porilaiset estivät tähtirintojen maalintekoyrityksen omalla alueellaan ja karkasivat kolmella kahta vastaan. Ylikraka tarjoili oikeaan laitaan Hannulalle, jonka tyylipuhdas laukaus viuhui maalin vasempaan nurkkaan.

6-0-maalin jälkeen kahdella kentällisellä pelannut HIFK muutti peluutustaan ja Anette Stubbe, Tuula Sirén, sekä Noora Renström ottivat suurempaa vastuuta kentällä, noussen tähtirintojen toiseen pelaavaan kentälliseen. Tämä muutos herätteli myös täysin varjojen mailla pelailleen HIFK:n avauskentällisen peliin mukaan, vaikkakin 6-0 tilanteessa herätys tapahtui auttamatta liian myöhään ja ottelun voitto oli karannut jo aivan liian kauas. Ensimmäisen jakson loppu mentiin tasaisemmissa merkeissä ja jopa hienoisessa vierasjoukkueen hallinnassa. HIFK kykeni luomaan maalipaikkoja, kohentamaan pelinavaustaan ja sen prässipelikin parani huomattavasti. Iina Aholan ylärimalaukausta lähemmäs maalintekoa se ei kuitenkaan päässyt ja tauolle mentiin 6-0 lukemissa.

Toiselle jaksolle HIFK tuli silminnähden sisuuntuneena ja se kykeni jo haastamaan kotijoukkue MuSa Futsalin kärkikamppailun arvoisesti. Vierasjoukkue hallitsi ottelua hienoisesti, ja kapealla peluutuksella liikkeellä ollut MuSa osoitti jo jakson edetessä hieman väsymyksen merkkejä. 6-0 Johtoasemassa, sillä oli kuitenkin turvallisen oloinen puskuri, joten kaikkein hurjinta peliesitystä se ei enää kaivannutkaan. Ensimmäiset 10 minuuttia HIFK haki kavennusta aktiivisesti tasaviisikoin, mutta tolppia lähemmäksi maalintekoa se ei vieläkään päässyt. Jälkimmäinen kymmenminuuttinen mentiin HIFK:n pyörittäessä peliä pääosin lentävää maalivahtia hyödyntäen, mutta muutamista erinomaisista tilanteista huolimatta se ei kyennyt maalintekoon, vaan MuSa Futsal piti sinnikkäästi maalinsa puhtaana myös koko toisen jakson. Niinpä ottelun kaikki maalit oltiin nähty jo ensimmäisen 14 minuutin aikana ja loppulukemiksi taululle jäivät ensimmäisen jakson päätteeksi tulostaululle naulatut 6-0 numerot.

Päävalmentaja Ilkka ”Bruno” Somero oli ottelun jälkeen pettynyt tähtirintojen esitykseen, mutta kiitteli kotijoukkuetta oppitunnista.
”Emme kunnioittaneet vastustajaa heidän ansaitsemallaan tavalla ja kolmessa viikossa oli unohtunut täysin ketä vastaan olimme tulossa pelaamaan, siitä suurin vastuu on allekirjoittaneella. Jokaisen pelaajan tulee kuitenkin katsoa peiliin tuon ottelun jälkeen, sillä myös joukkueen työmoraali ja asenne oli pahasti pielessä. MuSa antoi meille kuitenkin niin hyvän välittömän palautteen ja oppitunnin omalla suorituksellaan, että en usko sen enää joukkueelta unohtuvan. Onneksi ryhdistäydyttiin jo ensimmäisen jakson lopulla ja toiselle puoliajalle tuli taas HIFK:n näköinen joukkue. Tämä oli vain yksi peli muiden joukossa, otetaan tästä oppi mukaan ja jatketaan parempana eteenpäin. YIlves saa varmasti vihaisen HIFK:n vastaansa ensi sunnuntaina”

1:25 1-0 Elina Setälä (Netta Hannula)
4:32 2-0 Netta Hannula (Jasmin Ylikraka)
4:54 3-0 Netta Hannula (Elina Setälä)
8:03 4-0 Milla Ljungman
10:30 5-0 Anni-Elina Luotonen (Netta Hannula)
13:46 6-0 Netta Hannula (Jasmin Ylikraka)

Ottelun tähtipelaajat:
Iina Ahola (HIFK FS)
Netta Hannula (MuSa Futsal)

HIFK palaa tositoimiin ja pyrkii palaamaan voittojen tielle jo vajaan viikon päästä, kun se matkustaa Ylöjärven Ilveksen vieraaksi Pirkanmaalle.

Kuva: Teemu Grönroos