HIFK:n Naisten Futsal Liigajoukkue on pääkaupungissa uusi tuttavuus, sillä joukkue on lähtöisin Vantaalta ja kantanut aiemmin nimeä Team VanPa. Kauden 2017-18 päätteeksi Naisten Ykkösen voittanut ja liigaan nousuut joukkue on kerennyt pelata pääsarjatasolla nyt kaksi kautta, vaikka edellinen kausi katkesikin juuri ennen playoff -pelien alkua koronatilanteen vuoksi.

”Joukkue on lunastanut paikkansa pääsarjatasolla ja osoittanut iskukykynsä haastamalla Suomen parhaat joukkueet kerta toisensa jälkeen. Me olemme kahden liigakauden aikana olleet koko ajan turvallisen matkan päässä sarjataulukon karsintaviivasta, mutta samalla harmittavasti liian kaukana playoff -peleistä. Olemme olleet tietynlainen portinvartija, jos voitat meidät taistelet playoffpaikoista ja jos häviät meille olet vaarassa pudota sarjasta.” – joukkueen 30 -vuotias päävalmentaja Ilkka ”Bruno” Somero pohtii.

Bruno aloitti päävalmentajana joukkueessa kesken vaikeasti alkaneen kauden 2016-17.

”Sen kauden alussa oltiin aika eri tilanteessa. Joukkue oli Naisten Ykkösessä karsijan paikalla ja pelistä oli vaikeaa löytää yhtään toimivaa palasta. Pelaajissa oli kuitenkin hirveästi potentiaalia ja vaikka olin itse vielä varsin kokematon valmentaja uskoin vakaasti siihen että joukkueella oli mahdollisuuksia parempaan. Vaikka se ensimmäinen kausi meni opetellessa ja perusteita rakentaessa on meidän pelaajat todistaneet tuon uskon oikeaksi”.

Seuraavalla kaudella 2017-18 joukkue voitti Naisten Futsal Ykkösen ansaiten suoran nousun pääsarjatasolle, häviten kauden aikana vain kaksi ottelua ja pelaten yhden tasapelin maalierolla 65-29. Joukkueen siirtyminen uuden seuran alaisuuteen tuli monelle yllätyksenä, mutta joukkueenjohtaja Timo ”Timppa” Suutarisen mukaan asiasta oli käyty seuran sisällä keskusteluja jo liiganousuun päättyneellä kaudella 16-17: ”Meillä oli erinomainen joukkue täynnä mahtavia pelaajia. Vaikka seura teki kaikkensa joukkueen eteen, ei parin ihmisen voimin toimineen pienen seuran resurssit vain riittäneet enää huipputasolla pelaavan joukkueen tukemiseen.”

”Alkuvuodesta HIFK:n seurajohdon kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta oli lopulta todella helppoa todeta, että emme voisi löytää parempaa ympäristöä joukkueen tulevaisuutta rakentamaan. HIFK:lla on vilpitön halu viedä suomalaista futsalia eteenpäin”, päävalmentaja Bruno kertoo, joka aloitti työt myös HIFK:n nais- ja tyttövastaavana vuoden alussa.

”Vaikka valmennus onkin intohimoni, on silti mahtavaa olla kehittämässä perinteikästä stadilaista seuraa ja viemässä seuran tyttö- ja naistoimintaa eteenpäin. Naisten Futsal Liigajoukkueen tuominen seuraan on varmasti yksi askel oikeaan suuntaan”.

Joukkueen sisällä siirtyminen HIFK:hon on nähty loistavana mahdollisuutena.

”Tieto siirtymisestä herätti pelkästään positiivisia fiiliksiä. HIFK on perinteikäs seura, joka tarjoaa meille paljon uusia mahdollisuuksia. Odotan innolla uuden kauden alkua ja sitä, että pääsen pukemaan upouuden pelipaidan päälleni” – joukkueen kapteeni Anna-Kaisa ”AK” Hannuksela sanoo.

”Samalla me pystymme tuomaan jotain uutta seuraan ja vahvistamaan HIFK:n mainetta monilajisena huippuseurana” – Bruno jatkaa.

Viime kaudella debyyttinsä liigassa tehnyt ja joukkueen vakiokalustoon murtautunut, vasta 18 -vuotias Noora Renström kommentoi muutosta seuraavasti: ”Muutto HIFK:hon on tuonut koko joukkueelle uutta energiaa. Odotan innolla että päästään pelaamaan uudelle kotikentälle Pirkkolaan. Itseäni vähän jännittää, mutta enimmäkseen on odottavaiset ja innostuneet fiilikset. On mahtavaa olla osa HIFK:ta ja toivottavasti syksyllä katsomot on täynnä, sen eteen tehdään nyt paljon töitä koko joukkueen voimin.”

”Millainen joukkue on kyseessä pelillisesti?”

Futsal on nopea suunnanmuutospeli, joten nopeuteen ollaan kiinnitetty paljon huomiota harjoittelussa. Pienellä kentällä ensimmäisten askelten merkitys korostuu ja pelaajien räjähtävyys on isossa roolissa. Nopeus ei kuitenkaan rajoitu fysiikkaan, vaan futsalissa tilanteet muuttuu niin nopeasti että myös prosessorin pitää toimia, päätöksenteon pitää olla vaistonvaraista.

Puolustuspelistä kysyttäessä valmentaja tuumii seuraavaa: ”Me halutaan käskyttää vastustajaa. Asemasotaan ei ryhdytä vaan pakotetaan vastustaja huonoihin ratkaisuihin. Se tarkoittaa agressiivista prässipeliä ja pallollisen pelaajan paineistamista joka tilanteessa.” Joukkueen hyökkäyspeliä valmentaja kuvailee seuraavasti: ”Hyökätessä ollaan monipuolisia ja ennakkoluulottomia, pyritään pelaamaan meidän pelaajien vahvuuksilla. Laatu ennen määrää on ollut meillä hallitseva teema alusta saakka. Me halutaan luoda aidosti vaarallisia hyökkäyksiä eikä vain kokeilla onneamme.”

Joukkueella on kenties liigan paras jalalla pelaava maalivahti, joka nähtiin edelliskaudellakin otteluissa päättämässä hyökkäyksiä ja jakelemassa maalisyöttöjä hyökkäysalueella. On siis helppo uskoa että pelaajien vahvuuksia valjastetaan joukkueen käyttöön ja valmentajankin mainitsema ennakkoluulottomuus näkyy pelaajien tekemisessä. ”Ensi kaudella tullaan näkemään rohkea, nopea ja voitonnälkäinen HIFK, joka pelaa jokaisen tilanteen loppuun asti. Monipuolisuus ja ennakkoluulottomuus on meidän vahvuuksia ja niiden avulla lähdetään voittamaan jokaista peliä” – Joukkueen maalivahti Tytti Mikkola tuumii kun kysyttiin millainen HIFK tullaan ensi kaudella liigassa näkemään. Vaikka pelillisesti tekeminen on ollut hyvällä tasolla on ongelmiakin joukkueella ollut. Suomen huippuja vastaan joukkue on pelannut hyvin, mutta joutunut kuitenkin kerta toisensa jälkeen taipumaan maalin tappioihin tai tasapeleihin. Ainakin yksi merkittävä syy tähän löytyy valmentajan mukaan joukkueen fysiikasta: ”Meillä on vahva ja nopea joukkue, mutta kestävyys ei ole ollut meidän valttikortti. Tämä on johtanut siihen että otteluiden lopuissa ei olla löydetty uutta vaihdetta loppukiriin ja väsymys on hiipinyt puseroon. Huippujengejä vastaan matsit on osaltaan ratkenneet siksi usein vastustajan eduksi. Täksi kaudeksi harjoitteluun on kuitenkin tehty muutoksia ja tiedän että asia saadaan korjattua.”

Myös joukkueen toimintakulttuuriin on tehty muutoksia: ”Hyvä ryhmähenki ja pelaajien omistajuus meidän pelistä on menestyksen kulmakiviä. Joukkueen toimintakulttuuria ollaan kehitetty keväästä alkaen toden teolla ja pelaajat on olleet keskeisessä roolissa kehitystä tekemässä. Tavoitteena on luoda erittäin tiivis ja sitoutunut joukkue.” Muutto Helsinkiin ja HIFK:hon on joukkueen seuraava askel kohti Suomalaista futsal eliittiä. Joukkueen sisällä ja sen ympärillä on positiivista kohinaa: ”Meille on esimerkiksi tulossa monta erinomaista vahvistusta joukkueeseen ja heinäkuun try outeillekin on ilmoittautunut ihailtava määrä taustoiltaan potentiaalisia pelaajia. Toivottavasti saadaan vielä lisääkin innokkaita mukaan. Myös futsalpiireissä HIFK:n astumisesta mukaan huippufutsaliin on puhuttu lähes yksinomaan positiiviseen sävyyn” – Bruno kertoo.

HIFK FS Naiset aloittaa kauteen valmistautumisen heinäkuun lopussa ja kausi pyörähtää virallisesti käyntiin 10. Lokakuuta, kun joukkue kohtaa uudella kotikentällään Pirkkolan Palloiluhallissa OPA:n Oulusta.