2.10.2021 klo 13.00 HIFK FS – Ilves FS, Pirkkolan palloiluhalli 0-1 (0-0)

Naisten Futsal Liiga käynnistyi lauantaina neljällä paikkakunnalla ja HIFK sai heti kovan tasonmittarin viime kauden runkosarjan ykkösen Ilveksen saapuessa vierailulle Pirkkolaan. Viime kaudella joukkueiden keskinäiset ottelut menivät tasan molempien voittaessa kotiottelunsa.

Ottelun ensimmäiset minuutit olivat tunnustelevia, mutta kotijoukkue kykeni rekentamaan hyökkäyksiään aavistuksen vastustajaa paremmin. Tähtirinnat loivat useita hyökkäyksiä vastustajan kenttäpäätyyn, mutta viimeiset ratkaisut jättivät vielä toivomisen varaa, eikä aivan huippupaikoille päästy. Ilves pääsi myös laukomaan pariin otteeseen laitojen tuntumasta, mutta laukaukset päätyivät joko maalin ohitse tai maalivahti Tytti Mikkolan käsiin. Noin viiden minuutin pelin jälkeen IFK:n pitkä syöttö oikealle laidalle pakotti Ilveksessä ensimmäistä kauttaan pelaavan maalivahti Heidi Tahvanaisen vastaantuloon, jonka yhteydessä tämä törmäsi maalialueen rajan tuntumassa omaan puolustajaansa loukaten päänsä. Ilves oli tilanteen jälkeen pakotettu vaihtamaan maalivahtia ja Lilli Sandström asteli pystypuiden väliin.

Ensimmäisen jakson edetessä erityisesti IFK:n kentällinen Hannuksela, Stubbe, Halonen, Tjeder loi kovaa painetta vieraiden kenttäpäätyyn ja hyviä laukauksia saatiin aikaan niin kulmapotkuista, kuin rakennetuista hyökkäyksistäkin. Sandström vieraiden maalilla oli kuitenkin pelipäällä, eikä avausmaalia saatu aikaiseksi. Paineen yltyessä vieraiden kenttäpäädyssä otti Ilveksen päävalmentaja Jaakko Laitinen aikalisän. Aikalisän jälkeen Ilves madalsi prässitasoaan, joka puolestaan mahdollisti myös maalivahti Tytti Mikkolan nousut vastustajan kenttäpuoliskolle. IFK loi painetta ajoittain lentävää maalivahtiakin hyödyntäen, mutta Ilveksen kurinalainen puolustus piti kotijoukkueen hyvin kurissa, eikä aivan huippupaikkoja saatu luotua Ilveksen maalille. Ilveksellä oli omat vaiheensa ensimmäisen jakson aikana ja IFK oli ajoittain vaikeuksissa etenkin vieraiden pakottaessa sen omalle kenttäpuoliskolle puolustamaan. Kotijoukkue pyrki vielä jakson lopulla tuomaan uutta energiaa kentälle aikalisän voimin, mutta tuloksetta, joten tauolle siirryttiin 0-0 tilanteessa.

Toinen puoliaika alkoi kotijoukkueen kannalta sähäkästi, kun vain 15 sekunnin pelin jälkeen Stubbe pelasi rajapotkun keskustaan Hannukselalle, jonka terävä laukaus hyvästä maskista näytti jo painuvan Ilveksen maalin vasempaan alanurkkaan. Huikean ottelun pelannut maalivahti Lilli Sandström teki kuitenkin ilmiömäisen jalkatorjunnan aivan tolpan juuresta pitäen pelin edelleen tasoissa. Ilves vastasi hyvin painamalla pelin heti kotijoukkueen päätyyn saaden palkinnoksi useamman kulma- ja rajapotkun. Parhaan tilanteensa se loi kun reilun minuutin kohdalla Sanna Rautio laukoi kymmenestä metristä kohti vasenta alanurkkaa, mutta Tytti Mikkolan sormenpäät ehtivät paikalle ennen palloa. Vierasjoukkue oli alun jälkeen vaikeuksissa, eikä se saanut hyökkäyksiään käynnistettyä IFK:n tehokkaan prässin alta. IFK sen sijaan loi parikin vaarallista tilannetta, kun 25 minuutin kohdalla pallo pomppi vaarallisesti Ilves-maalin edustalla Stubbelle, mutta tämä ei saanut vaikeaa palloa suunnattua maalia kohti. Vain minuutti tästä ja Daniela Tjeder löysi Halosen vasemmalta laidalta, joka palautti pallon maalinedustalle Tjederille, mutta vieraiden Tiina Pöyryn erinomainen liuku taustalta pelasti vieraat takaiskulta ja pallo suuntautui hieman ohi maalin. Reilun 26 minuutin pelin jälkeen IFK:n Jasmine Stubbe näki keltaista tuomarin rangaistessa tätä pelin viivyttämisestä. Jakson edetessä erityisesti IFK:n nelikko Kröger, Putaala, Sirén, Laine teki prässillään Ilveksen pelinavaamisesta lähes mahdotonta ja se sai palkinnoksi useita pallonriistoja ja erikoistilanteita hyökkäysalueella. Alkukauden jännitys näkyi kuitenkin vielä kentällisen otteissa, eikä huippupaikkoja saatu luotua.

Toisen puoliajan puolessa välissä nähtiin melko ruma ylilyönti, kun vierailija Ilveksen pelaaja taklasi palloa kotijoukkueen vaihtopenkin edustalla suojannutta Stubbea takaapäin jalkoihin ajaen tämän päin vaihtopenkkejä. Isku jalkoihin oli sen verran kova, että Stubbe loukkasi tilanteessa pohkeensa, eikä kyennyt enää jatkamaan ottelua, tuomareilta tilanne jäi kuitenkin lähes huomiotta. Toista jaksoa oli pelattu reilut 11 minuuttia, kun IFK pääsi Sirénin riistosta vastahyökkäykseen, pallo vasempaan laitaan Aholalle, jonka syöttö takatolpalle oli vapauttaa Selja Laineen maalintekoon, mutta Laine ei aivan kerinnyt takatolpalle ajallaan. IFK jatkoi painostusta ja viisi minuuttia myöhemmin ajassa 36.15 Tjeder voitti kamppailupallon Ilveksen kenttäpäädyssä ja pallo pomppi Hannukselalle maalin eteen. Tämän tulinen volley noin neljästä metristä nousi kuitenkin hieman yli maalin. Hetkeä myöhemmin Halonen oli vapautua maalintekoon aivan maalin edustalla, mutta pallo takertui ratkaisevalla hetkellä jalkoihin ja tilanne kuivui kasaan. Ajassa 38.06 Kotijoukkueen Selja Laine sai keltaisen kortin katkaistessaan vastustajan vaaralliselta haiskahtaneen vastahyökkäyksen sääntöjen vastaisesti. Pirteästi kautensa avanneen ja ottelua hallinneen kotijoukkueen kohtaloksi koitui kuitenkin maalinteon tehottomuus ja lopulta vieraat rankaisivat vastahyökkäyksestä. IFK menetti pallon hyökkäysalueella ja Ilves säntäsi vastahyökkäykseen. Pallo pelattiin lopulta vasempaan laitaan Rautiolle, joka laukoi pallon noin kymmenestä metristä oikeaan ylänurkkaan ajassa 38.26 siirtäen vieraat maalin johtoon.

IFK vastasi maaliin hyvin ja puristi pelin jälleen kerran vieraiden kenttäpäätyyn, mutta Ilveksen organisoitu puolustus kesti kotijoukkueen paineen hyvin, eikä punapaidat lentävällä maalivahdillakaan pelatessaan saaneet luotua huippupaikkoja ennen ottelun viime sekunteja. Kymmenen sekuntia ennen loppua Ilves pyrki prässäämään IFK:n omasta kenttäpäädystä lähteneen rajapotkun. Tämä oli kuitenkin kostautua, sillä punapaitainen kotijoukkue purki prässin hienosti Mikkolan, Hannukselan ja Sirénin kautta maalinedustalle, kun pelikellossa oli vielä kaksi sekuntia aikaa jäljellä. Maalinedustalta löytyi maalivahti Sandströmin lisäksi vain punapaitoja, kun sekä Halonen, että Tjeder olivat kaksin unohtuneet vartioimatta maalivahdin alueelle. Käsikirjoitus ei kuitenkaan muuttunut, sillä Halosen tuhannen auringon voimalla ampuma volley viuhui niukasti yli maalin ja aiheutti tällä kertaa säröjä vain Pirkkolan päätyseinän paneeleihin Ilveksen voittohaaveiden sijaan. Näin ollen kotijoukkueen pirteästä esityksestä huolimatta vierailija Ilves pääsi kotimatkalle kolme pistettä rikkaampana.

Kotijoukkueen päävalmentaja Ilkka ”Bruno” Somero oli pettynyt, mutta ei huolestunut mies ottelun jälkeen:

– Ilves puolusti tiiviisti ja käytti paikkansa tehokkaasti, joten pisteet karkasi tällä kertaa ansaitusti Tampereelle. Tuloksen takana pelissä oli kuitenkin paljon hyvää ja me pystyttiin kontrolloimaan pelitapahtumia. Kyllä tästä on hyvä lähteä rakentamaan tämän kauden palapeliä.

IFK pelaa seuraavan ottelunsa lauantaina 9.10 Salossa klo 13.00 alkaen, kun vastaan asettuu FC Halikko.

38.26 0-1 Sanna Rautio (Tiina Pöyry)