Site icon HIFK Futsal

Pääkaupunkiseutu on punainen – IFK ei antanut GFT:lle mahdollisuuksia

12.10.2021 klo 19.30 GFT – HIFK FS, Opinmäen liikuntahalli 0-5 (0-2)

Kauden ensimmäinen Punakulta derby oli Helsinkiläisjoukkueen näytöstä, kun Espoolainen GFT kaatui selvin 0-5 numeroin Espoon Opinmäessä.

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä ja molemmat joukkueet pyrkivät aggressiiviseen prässiin, joka teki osaltaan myös pelin alusta rikkonaisen. Huippupaikoille ei kummassakaan päädyssä päästy, vaan molemmissa päissä maalivahdit selvisivät ottelun alusta muutamalla perustorjunnalla. Tahmeaa peliä PJK:ta vastaan kauden avauksessa esittänyt GFT oli selvästi paremmalla jalalla liikkeellä ja joukkueen otteet olivat jo selvästi parantuneet. Viiden minuutin paikkeilla nähtiin molemmilta joukkueilta illan ensimmäiset todella vaaralliset tilanteet, kun ensin GFT:n Emilia Jokisalon kuljetus ja pallonmenetyksen jälkeinen vastaprässi oli tuottaa ottelun avausmaalin ja samasta tilanteesta lähtenyt IFK:n vastahyökkäys päättyi Hanna Halosen nokkelaan nostoyritykseen maalin edellä, joka kuitenkin karkasi yli maalista.

Avausminuuttien jälkeen ottelun hallinta alkoi kääntyi vierasjoukkueelle ja GFT:n maalia vartioinut Jenni Niemelä oli työllistetty kotijoukkueen maalilla. IFK:n ykköskentällinen Hannuksela, Romppanen, Halonen, Tjeder vyörytti hyökkäyksiään kohti GFT päätyä, kun taas toinen kentällinen Kröger, Putaala, Sirén, Laine pystyi aktiivisella puolustuspelillä tukahduttamaan kotijoukkueen hyökkäykset tehokkaasti. Avausmaali oli erittäin lähellä ottelun yhdeksännellä minuutilla, kun Halosen syöttö tavoitti Tjederin maalinedustalta. Tämä sijoitti jo pallon ohi maalivahti Niemelän, mutta Emilia jokisalo onnistui ohjaamaan maassa polvillaankin pallon ohi maalin vain kulmapotkuksi. Minuutti edellisestä ja Halosen laukaus oikealta laidalta kävi ylärimassa, ja vain hetkeä myöhemmin tolpassa. Romppanen pääsi niinikään yrittämään maalinedustalta, mutta Elina Myllymäki sai vartalonsa laukauksen tielle eikä avausmaalia vieläkään nähty. GFT:n kenties vaarallisin paikka nähtiin 11 minuutin pelin jälkeen, kun IFK:n pallonmenetys omalla kenttäpuoliskolla oli kostautua ja Sandra Lind pääsi vastahyökkäyksestä kokeilemaan maalialueen reunoilta, mutta kärkkäri viuhui hieman ohi maalista.

Ottelun ensimmäinen tilastomerkintä oli ajassa 12:24 kotijoukkueen Maria Mäntylälle repimisestä esitetty keltainen kortti, tilanteessa jossa Selja Laineen röyhkeä haasto laidalla pakotti kotijoukkueen rikkomaan. Vain hetki tästä ja vierasjoukkueen Tuula Sirén syyllistyi samaiseen rikkeeseen ja nyt oli vieraiden vuoro katsella keltaista kellojen osoittaessa aikaa 12:30. Lopulta IFK:n jatkuva paine kotijoukkueen kenttäpäädyssä tuotti tulosta, kun ajassa 14:28 Hanna Halosen lyhyt kuljetus keskustaan päättyi tuliseen laukaukseen reilusta kymmenestä metristä, joka painui vastustamattomasti maalin oikeaan alanurkkaan. Vajaa minuutti myöhemmin oli jälleen vieraiden vuoro juhlia, kun 0-2 maali nähtiin ajassa 15:19. Entistä seuraansa vastaan todella tehokkaasti pelannut Daniela Tjeder vapautui maalinedustalle Halosen nappisyötöstä ja Tjederin laukaus päätyi maalivahti Niemelän ja Olivia Koskelan kautta maalin perukoille. Jakson loppua kohti kiivas ottelutahti näkyi vierasjoukkueen otteissa ja Iina Ahola sai komennuksen toiseen kentälliseen tuomaan lisää virtaa joukkueen pelaamiseen. IFK jatkoi valtavaa painetta GFT:n kenttäpäädyssä aivan jakson loppuun saakka ja kotijoukkue oli lopulta jopa onnekas päästessään tauolle vain 0-2 tilanteessa.

Toinen jakso alkoi jälleen IFK:n vahvalla hyökkäyspään paineella, mutta GFT oli silti minuutin pelin jälkeen lähempänä maalintekoa. Kotijoukkue hyödynsi IFK:n sekavasti puolustetun tilanteen maalialueen edustalla ja liigadebyyttiään pelannut Sani Isokivijärvi pääsi laukomaan maalialueen sisältä laukauksen, jonka tielle Halonen kuitenkin liukui ohjaten sen yli päätyrajasta. Toisen jakson ensimmäinen tilastomerkintä oli Karoliina Krögerille näytetty keltainen kortti ajassa 25:50, kun tämä katkaisi GFT:n vastahyökkäyksen keskiviivan tuntumassa. Kortin jälkeen GFT sai oikeastaan ensimmäisen pidemmän hyökkäyksensä vierasjoukkueen päätyyn ja Jokisalo pääsi pariinkin otteeseen esittelemään tulista oikean jalan laukaustaan, kuitenkin ilman haluttua lopputulosta.

Ottelu jatkui IFK:n hallinnassa ja ajassa 27:04 vääjämätön tapahtui ja vierailijat siirtyivät ottelussa 0-3 johtoon. Tjederin syöttö vasemmalta sivurajalta tavoitti Romppasen keskustasta, jonka vasemman jalan laukaus löysi tiensä maalin vasempaan alanurkkaan Hanna Halosen tehdessä maskia läpi ottelun hyvin torjuneelle Niemelälle. Tähtirinnat jatkoivat painostusta ja ottelun alussa hyvin rinnalla pyristellyt GFT kykeni enää satunnaisiin vastahyökkäyksiin. Ajassa 32:08 nähtiin vieraiden kolmas keltainen kortti, kun Romppanen menetti pallon keskialueen tuntumassa ja pysäytti heti GFT:n vastahyökkäyksen, kuitenkin sääntöjen vastaisesti. Debyyttikaudellaan yhteensä kolme maalia GFT:n verkkoon viimeistellyt Iina Ahola sai kunnian iskeä IFK:n illan neljännen maalin kirjauttaen samalla myös kakkoskentällisen ensimmäisen kihauksen. Krögerin käynnistämä nopea vastahyökkäys pelattiin Laineelle, joka jatkoi vasemmassa laidassa nousua tehneelle Aholalle. Aholan terävä kärkkäri noin seitsemästä metristä oli tarkka ja se nousi sopivasti vastaantulleen Niemelän jalan yli maalin oikeaan nurkkaan.

Pelin loppuhetkillä myös reisivammasta pelikuntoon hiljalleen palaava Selma Rantala nähtiin kentällä tositoimissa ja tiiviin ottelutahdin tuomaa rasitusta saatiin vierasjoukkueen leirissä näin hieman lievitettyä. IFK jatkoi vahvaa peliään aivan loppuhetkille saakka ja vielä sekunti ennen peliajan päättymistä sai vierasjoukkueen kannattajat vielä tuuletettavaa. Tjeder & Romppanen -kaksikko tehtaili illan toisen osumansa, kun Tjederin syöttö tavoitti oikealla laidalla nousua tehneen Romppasen, joka nosti pallon vastustamattomasti yli vastaantulleen maalivahti Niemelän oikean jalan, maalin vasempaan nurkkaan. Sekunti tästä ja kuultiin ottelun päätösvihellys vierasjoukkueen voittaessa luvuin 0-5 (0-2).

Voiton jälkeen HIFK:n päävalmentaja Ilkka ”Bruno” Somero oli luonnollisesti tyytyväinen omiensa otteisiin, mutta näki myös kehitettävää joukkueen pelissä:

– Derbyvoitto maistuu aina hyvältä ja peliesitys oli sellainen että väkisinkin on oltava ylpeä meidän pelaajista. Pidettiin jalka kaasulla täydet 40 minuuttia ja kyettiin luomaan reilusti laadukkaita maalipaikkoja. Erityisen tyytyväinen olin siihen että puolustus- ja maalivahtipelaaminen toimi hyvin molemmilla kentällisillä riippumatta kentällä olevasta nelikosta tai maalivahdista. Kausi on kuitenkin vasta alussa ja töitä riittää tehtäväksi, pelissä on valtavasti yksityiskohtia joissa meidän on parannettava. Kahden kentällisen hyökkäyspelaamiseen täytyy myös saada lisää ruutia ja viimeistelyä on edelleen parannettava.